13 mei – Nationale hummusdag

Zo nu en dan kijk ik eens op de inhaalkalender om te kijken of ik nog leuke kapstokjes van vinden voor mijn recepten. Vandaag is het nationale hummusdag, dus dat moeten we vieren!

KokenKoken

International Star Wars Day

Vorige week was het Star Wars dag, maar ik kwam niet verder dan Prinses Lela die een appel at en een of ander blauw drankje. Vond ik wel echt jammer, want had het wel mooi gevonden om een inhaker te hebben voor een Star Wars gerecht. Natuurijk had ik een taart kunnen bakken in het Star Wars thema, maar mijn talent ligt simpelweg niet bij dripcakes, prachtige versierde taarten of werken met fondant. Yoda had op mijn taart eruit gezien zoals de bovenste foto, terwijl de onderste de bedoeling was….

Yoda cake

 Wat zegt Wikipedia over hummus [1]

Hummus (Arabisch حمص بطحينة – hommos bi tagina, Hebreeuws חומוס – goemoes) is een puree op basis van kikkererwten en, naast andere ingrediënten, de sesamzaadsaus tahin. Hummus wordt onder andere met pitabrood, Turks brood, Marokkaans brood en Libanees brood gegeten. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo’n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper. Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar tegenwoordig populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt dit steeds meer gegeten en is het bijna overal verkrijgbaar in verse vorm of in blik. Andere schrijfwijzen voor hummus zijn: hoemoes, hoummous, humus en humous.

Enkele gerechten op basis van hummus:

  • hummus met tahina – hummus met een extra portie tahina eroverheen
  • hummus masabacha – hummus met hele kikkererwten erdoorheen; dit gerecht wordt soms warm opgediend
  • hummus met foel – hummus met warme bruine bonen.

Hummus wordt ook als dip bij falafel geserveerd. Bedankt Wikipedia voor de toelichting.

Een eigen Facebookpagina

Mocht je echt niks willen missen over International Hummus day, dan kan je altijd nog onderstaande Facebookpagina volgen. Check vooral ook even het filmpje van die dame met de hummus-song.

De recepten, duh!!!

Waarom nationale hummusdag gevierd wordt is mij eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk, maar voor mij een prima reden om deze drie recepten met jullie te delen. De gewone zonder poespas, eentje met pompoen en de andere met een mooi kleurtje door de bietjes. Wat is jou favoriet?

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: