5x groente die je deze winter nog kan zaaien

Krijg jij ook al de lentekriebels van het winterzonnetje? Helaas is het nog veel te koud om in de tuin aan de slag te gaan, maar je kan al wel een klein beginnetje maken met het zaaien van een aantal groentes. Onderstaande groentes kunnen deze winter nog direct de grond in!

KokenKoken

Het is altijd verstandig om op de verpakking van de zaadjes te kijken en deze richtlijnen aan te houden. Gaat het nog echt heel hard vriezen, wacht dan nog heel even. De zaadjes van onderstaande groentes kan je deze winter nog planten en dan kan je er in het voorjaar/de zomer nog van genieten.

Voordat je begint.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin je je eerste moestuin? Kies dan een plek uit in je tuin waar zowel zonlicht als schaduw komt. Let er wel op dat dat plekje niet te winderig is, want anders moet je deze weer gaan omheinen. Ander plekje zoeken dus 🙂

De grond.

Helaas is het niet een kwestie van “vingertje in de grond, zaadje erin, gaatje dichten en klaar”. Besteed dus even wat aandacht aan de grond, want dan zullen je zaadjes het beste groeien en krijg je de mooiste kwaliteit groente.

Waar moet je op letten? Zorg ervoor dat de grond lekker is omgewoeld, niet te nat of bevroren is. Liggen er nog oude blaadjes, onkruid dat de winter heeft overleefd of takjes? Haal deze dan zoveel mogelijk weg. Egaliseer de grond eventueel met extra tuinaarde.

Bemesting is voor de meeste groentes en kruiden niet nodig. Je krijgt dan vooral veel bladgroei. Hetgeen je natuurlijk niet echt op zit te wachten, want je hebt liever meer pastinaak en minder groen van de loof.

Het is tijd om te zaaien.

Je hebt de beste plek in je tuin uitgekozen, de grond klaar gemaakt om te zaaien en zaadjes gekocht. Nu gaan ze de grond in, spannend! Zorg ervoor dat je de zaadjes niet te diep in de grond stopt, want dan kunnen ze gaan rotten. Je zaadje gaat eigenlijk zo diep als dat het zaadje groot is. Bijvoorbeeld: het zaadje van een pastinaak is 1cm groot, dus je zaait deze 1cm diep. Easy, toch?

Wat gaan we deze winter nog zaaien?

  • Uien
  • Tuinbonen
  • Pastinaak
  • Spinazie
  • Knoflookteentjes

Gieter

Ook handig.

Plaats een klein houten bordje met de naam groente in je moestuin op de plek waar je deze groente gezaaid hebt. Ik zou namelijk vergeten waar ik wat gezaaid had en zo kan je het makkelijk onthouden. Ga voor hout en niet voor pastic, want laten we met z’n allen proberen wat minder plastic te gebruiken.

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: