BLOG: Je winst ligt in de prullenbak

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat ik heb meegedaan aan het TV-programma Masterchef. Nee, het was geen succes kan ik je zeggen, maarrrrr ik heb wel veel geleerd. Vooral van de knappe sous-chef destijds van restaurant Lute.   Volgens mij heet hij Sander. Geen idee of hij er nog steeds werkt, maar een aantal dingen zijn mij zeker bijgebleven. Nog bedankt daarvoor! O.a.

KokenKoken
 • Grote scheermessen zijn Schots.
 • Alles wat onder de grond groeit bindt helder.
 • Je passeerdoek nooit met wasverzachter wassen.
 • Zout zorgt voor een betere binding.
 • Gevogeltebouillon maak je met 1 deel kippennekken en 1 deel -karkas. Geen parelhoen, want die is te vet.
 • Castric is een basissaus waar je andere sauzen mee kan maken.
 • Je winst ligt in de prullenbak.

masterchef-bianca

Lekker Hollands als dat ik ben is het laatste mij denk ik toch wel het meeste bijgebleven. 1, omdat het gewoon simpelweg scheelt in de portemonnee en 2, omdat ik zo veel mogelijk probeer voedselverspilling tegen te gaan.

De universiteit van Wageningen deed hier onderzoek naar en de gemiddelde Nederlander verspilt jaarlijks ongeveer 50 kilo goed voedsel met een waarde €150,-. Kan je hele vette sneakers van kopen, of niet?

Ga eens bij jezelf na wat jij eigenlijk allemaal de prullenbak in gooit? Snijd je een paprika wel op de meest optimale manier? Je hoeft alleen het kroontje met steeltje weg te gooien. Veel mensen gooien ook de onderkant weg, helemaal niet nodig! Kan je gewoon klein snijden voor door een tonijnsalade of als snack.

img_2231

En wat doe je met de pulp die overblijft na het maken van een sapje? Waarschijnlijk gooi te het weg. Vanaf nu kan je de pulp van je sinaasappel-perensap uit de slowjuicer door het muffinbeslag mengen. Maak je een groentesapje, dan kan je de pulp door de tomatensaus van je pasta verwerken. Extra vezels en vitamientjes.

Melk en zuivelproducten worden het meest verspilt, gevolgd door brood en op #3 groente. Dit komt o.a., omdat  er bij ons Hollanders veel onduidelijkheid is over Tenminste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT). Het Voedingscentrum kan dit als de beste uitleggen, dus voilà bij deze de link voor uitleg over THT en TGT.   Welke producten gebruik ik en hoe gebruik ik die wanneer ze hun THT verstreken hebben?

 • Magere kwark: is deze een dag over de datum? Dan ruik ik er even aan en wanneer ik niks raars ruik, dan eet ik het gewoon. Kan echt prima.
 • Bruine bananen: deze eet echt niet, want dat vind ik om te gruwelen, maar ik verwerk ze dan in bijvoorbeeld een cake of deze slanke mokkaontbijttaart. Heb je teveel bananen gekocht en weet je na twee dagen al dat je ze niet op gaat krijgen? Schilletje er af, in stukjes snijden en hup de vriezer in. Kan je weer gebruiken voor een smoothie.
 • Kaneelpoeder: ik heb een potje kaneelpoeder in mijn kastje staan met een THT van 29-09-2021. Stel dat ik op 30-09-2021 dit potje nog in de kast heb staan, dan gebruik ik die gewoon nog, want iets met een houdbaarheidsdatum van meer dan vijf jaar bederft natuurlijk niet binnen een dag. Idem voor een potje kikkererwten of een pak tomatensaus.
 • Brood: met oud brood zijn ze eigenlijk nog lekkerder, tosti’s. Gooi je brood niet weg, maar wees een beetje flexibel. Rooster je oude boterham en pimp ‘m met wat rauwkost.

Daarnaast zijn er best veel mensen die niet twee dagen hetzelfde willen eten? Hoezo niet? Wanneer je een pan nasi hebt gemaakt (#ikmaakaltijdteveel #ookalwilikechtmaarvoortweepersonenmaken, #hetluktmijgewoonniet…) en je houdt een portie of twee over, dan verheug ik mij al op de volgende dag. Opgebakken nasi is de tweede vaak nog lekkerder ook! Of vries het in. Daar heb je al een stukje van die vette sneaker “verdient”, want je hoeft de volgende dag niet te koken. Ik zeg win-win.

Kortom, denk de volgende keer dat je eten in de prullenbak gooit het volgende: “Moet ik dit echt weggooien, omdat het bedorven of slecht voor mijn gezondheid is of kan ik het eigenlijk gewoon nog consumeren?”. Daarnaast ontzie je ook nog eens het klimaat door voedselverspilling tegen te gaan.

Ik heb de winst voor mijn sneakers al uit de prullenbak gevist. Nu jij nog!

img_2208

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: