BLOG: Keukenmachines. Noodzaak of sta-in-de-weg?

Het leek mij wel eens wat om wat van mijn eigen keukenmachines onder de loep te nemen, te testen, te evalueren en misschien afscheid van te nemen. Ja, dat doet pijn…. Door de jaren heen heb ik mijn collectie opgebouwd, veel van de machines zijn verjaardagscadeau’s geweest of hebben onder de kerstboom gestaan. Andere heb ik weer in een vlaag van verstandsverbijstering gekocht, omdat ik dat ene gerecht wilde maken.

KokenKoken

Kan je je voorstellen dat mijn keuken 4 x 2,5 meter is? Een afwasmachine heb ik niet en ook voor een fatsoenlijke oven heb ik geen plek. Mijn combi-magnetron, de allergrootste die te verkrijgen was, staat op een plank boven de afzuigkap. Met mijn enorme lengte van 1,63 m kan ik dus niet de oven inkijken wanneer ik aan het bakken of nieuwe recepturen aan het uitproberen ben, ook niet als ik spring. Knap lastig af en toe. Meestal gaat het goed en ik ken de ovenstand van mijn trouwe vriend, de combi, op mijn duimpje en als ik twijfel, dan pak ik gewoon het opklaptrapje erbij.

Wat heb ik in de aanbieding, waar gebruik ik het voor, hoe vaak gebruik ik het en raad ik het een ander aan om ook aan te schaffen? Here we go!

DE BROODBAKMACHINE. Deze vriend heb ik best wel lang in mijn bezit en ik ben er eigenlijk nog steeds superblij mee. Zo af en toe haal ik ‘m weer tevoorschijn. Vaak wanneer ik een speciaal etentje heb of bij mensen thuis als private chef ga koken. Dan maak ik mijn eigen brood en pas ik de ingrediënten aan die passen bij het menu.

Echt noodzakelijk is deze machine niet, maar omdat hij altijd heerlijke broodjes bakt mag hij blijven. Hij eet immers geen brood.

HET STOOMMANDJE. Niet echt een machine, maar toch wel weer handig als je zelf dim sum gaat maken. En wat doe ik? Ik koop gelijk weer de grootste mand die er te verkrijgen is, want ja “je weet maar nooit”. Aanrader: ja, maar begin gewoon moet een klein mandje met een doorsnee van laat zeggen 20 centimeter.

Heerlijk om bij de Chinese toko wat dim sum uit de diepvries te kopen en als je dan een keer geen zin hebt om te koken, dan zet je deze stoommand op een pan met kokend water en binnen tien minuten staat je dim sum op tafel. Ook goed te gebruiken voor zalmpakketjes of bijvoorbeeld gestoomde broccoli.

DE 45-IN-1 van TEFAL. Toen in deze machine kocht was ik eigenlijk op zoek naar een rijstkoker, want op een op andere manier ben ik een über rijstkookkluns. Veel te veel, te nat of aangekoekt. Dat moest anders en na verschillende reviews te hebben gelezen kwam ik bij dit bakbeest uit. Handig, dacht ik. Kan je 45 verschillende soorten gerechten in maken. Tot nu toe ben ik bij 3 blijven steken; rijst, stoofvlees en pulled pork. En voor de eerste twee pak ik liever een pan en laat het gasfornuis z’n werk doen. De pulled pork die er uit komt is wel echt hemels.

De pulled pork trend is inmiddels ook al weer overgevlogen en als ik er over nadenk, dan kom ik tot de conclusie dat ik ‘m al maanden niet gebruikt heb en het een enorme sta-in-de-weg vindt.

HET WAFELIJZER. Toen ik allemaal foto’s op Instagram voorbij zag komen van wafels, had ik al gelijk verschillende ideeën in mijn hoofd voor recepten. Uitdaging, zo snel mogelijk aan een wafelijzer komen. Omdat mijn kitchen net een postzegel is en er niks meer in de kastjes past, wilde ik een zo klein mogelijk apparaat. Dat is gelukt met deze oer-lelijke gele rakker van Princess. Werkt goed en je kan twee wafels tegelijkertijd maken.

Had ik zonder gekund? Ja. Had ik zonder gewild? Misschien. Ik wil ‘m wel meer gebruiken, maar het shitte van dit ding is dat je de roosters er niet uit kan halen om schoon te maken. Het schoonmaken duurt langer dan maken en opeten. Begrijp je nu waarom ik ‘m niet zo vaak gebruik? Ik twijfel of ik een andere aan zal schaffen….

HET BROODROOSTER. Nee, natuurlijk kan ik niet zonder een broodrooster. Geen fanny duur apparaat, maar gewoon eentje van de Hema of Blokker ofzo voor een tientje. Werkt helemaal prima. Naast brood rooster ik er ook plakken zoete aardappel in. Hoef ik geen pannetje af te wassen.

TOSTIIJZER/PANINIMACHINE/GRILL. My second kitchen love. Heerlijke tosti’s van Turks brood met oude kaas op een brakke zondagmorgen of wat dacht je van homemade Melba toastjes. Die doen het ook altijd goed in een broodmandje.

Er zijn aardig wat recepten te vinden voor bloemkoolbodempizza’s (die van mij moet ik nog uitwerken) die je in de oven moet voorbakken voor een minuut op 15-20. Ik maak kleine bodems en binnen 5 minuten in dit apparaat en ze zijn al klaar. Hij is wat groot, maar zeker de moeite waard.

DE BLENDER. “Pang” zei de kan van mijn vorige blender. Ik was in de veronderstelling dat de kan van glas was, maar dat was dus niet zo. Ik dacht even mijn soep te pureren in de blender, maar dat ging dus niet door. Voortaan pak ik gewoon mijn vertrouwde staafmixertje erbij.

De blender gebruik ik een paar keer per maand voor smoothies, de kan is makkelijk met de hand af te wassen en in de zomer maak ik limo met blokken ijs. Deze mag blijven.

DE SINAASAPPELPERS. Volledig overbodig en de afgelopen vier a vijf jaar niet meer gebruikt. Daarnaast drink ik geen jus d’orange, want daar krijg ik het zuur van. Deze gaat er dus uit. Iemand interesse?

DE FOOD DRYER. Nog zo’n machine waar ik mijn twijfels over heb. Een aantal producten heb ik geprobeerd hier in te maken en in eerste instantie was ik best enthousiast, maar het duur me toch een partijtje lang eer dat iets klaar is… Gemiddelde droogtijd is 8 uur. Daarnaast zijn er weinig goede recepten te vinden voor deze machine. Daarnaast vind ik het van Princess echt een mega-minpunt dat zij geen recepten of ideeën meeleveren in of bij de gebruiksaanwijzing. Kan iemand dat even doorgeven? Merci.

Experimenteren vind ik geen probleem, maar als je iedere keer een machine 8 uur aan het werk moet zetten om na die 8 uur te constateren dat je zak wortelen slechts een klein schaaltje is geworden, mwah… Deze machine is dus een absolute sta-in-de-weg en zeker niet noodzakelijk.

DE HANDMIXER. Helaas heb ik onlangs afscheid moeten nemen van het oude besje dat ik nog van mijn moeder heb gekregen toen ik ging studeren. Ze wilde niet meer… Maar deze nieuwe lieve schat is een volwaardige vervanger. Ik gebruik ‘m o.a. om slagroom op te kloppen.

Wil je een keer een geintje met iemand uithalen? Laat hem/haar slagroom opkloppen en doe in plaats van slagroom, melk in de kom. Morgen staan ze nog te kloppen, haha.

DE STAAFMIXER. Mijn lieveling die ik een paar keer per week gebruik. Pureer je soep, maak er carrot cake beslag mee, schuim je sauzen ermee op, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb er een van Braun en daar zitten van die kleine hakmolentjes bij. Fantastisch wanneer ff snel een uitje nodig hebt, een taartbodem van fijngemalen roggebrood wil maken of dadel bliss balls.

Heb je nog geen staafmixer? Koop er een en investeer iets meer, zodat je een minimaal vermogen van 750 Watt hebt, er een hakmolentje bij zit en heeeeel belangrijk de voet met de mesjes afneembaar is. Dit is weer handig met schoonmaken.

DE MAGIMAX. Mijn droom toen ik als 16-jarige als keukenhulpje begon. Een eigen Magimix, dat was het streven. Het heeft een paar jaar geduurd en toen stond deze krachtpatser op mijn aanrecht. Door de verschillende opzetstukken, raspen en messen kan je ‘m voor van alles gebruiken. Ik rasp er o.a. m’n wortels mee voor een carrot cake of het deeg voor een taartbodem is in mum van tijd klaar.

Geen goedkope aanschaf, maar is de investering zeker waard. Geen sta-in-de-weg, maar makes-my-life-easier.

DE SLOWJUICER. Er zijn van die periodes dat ik ‘m dagelijks gebruik, maar in de wintermaanden ligt er een laagje stof op en maak ik sneller een zoete shake in de blender dan een groentesapje uit de slowjuicer. Omdat ik geen afwasmachine heb is het nog wel eens een crime om dit ding schoon te krijgen.

Ik kan het je zeker aanraden om een slowjuicer aan te schaffen. Je kan je eigen groente- en fruitsapjes maken zonder toegevoegde suikers zoals in de supermarkt. De pulp die overblijft verwerk ik dan weer in een bolognesesaus of ik meng het door mijn pannenkoekenbeslag.

DE BUFFETSERVEER. Eén keer per jaar maak ik een rijsttafel voor een stuk of 20 man en dan komt dit bakbeest tevoorschijn. Vol verwondering kijken een aantal gasten mij aan en stellen mij de vraag “wat moet je daar nu weer mee?”. Dat vraag ik mijzelf ook af. Wat moet ik hier in godsnaam mee? Staat enorm in de weg en voor die ene keer dat ik ‘m per jaar  gebruik kan ik ook gewoon een schaal met deksel op tafel zetten.

Deze wordt binnenkort dus ook afgevoerd. Het voelt een beetje als de voorjaarschoonmaak, alle rommel die ik niet gebruik gaat de deur uit. Heerlijk.

DE MANDOLINE. Ook hier zit geen snoer aan, maar toch een keukenhulpje. In dit specifieke geval een heel duur keukenhulpje en het is echt een &$%*-ding. Wat een onding zeg! En laten we eerlijk wezen, hoe vaak per jaar heb je wortelstukjes nodig van 0,3 x 0,3 cm of paprika-wybertjes ?

Van mijn vader heb ik twee jaar geleden met kerst een Nicer Dicer gekregen en de mandoline die daarbij zit werkt als de brandweer. Deze gebruik ik dan ook regelmatig voor bijvoorbeeld aardappelschijfjes, komkommerplakjes en als ik een grote bak rauwkost wil maken, dan ben je net zoals op de Tell sell-reclame binnen 2 seconden klaar, echt. Die kan ik je nu echt aanraden om te kopen, de Nicer Dicer.

DE ROOKOVEN. Mij zeer geliefd en ik zet ‘m zo nu en dan eens aan om zelf zalm te roken. Neemt OK ruimte in beslag en je kan net even iets andere soort gerechten op tafel zetten. Van Jonnie Boer heb ik geleerd om bloemkool te roken met lapsang souchong thee. Hij gebruikte de Green Egg hiervoor, ik mijn rookoventje. Je hebt al goede rookoventjes voor thuisgebruik vanaf 60 euro. Zet ‘m op je verlanglijstje voor je birthday of stuur je verzoek alvast richting de Noordpool. 

DE KEUKENWEEGSCHAAL. Onmisbaar bij het bakken. Taarten, koekjes, broden, de verhoudingen zijn niet vrij te interpreteren. Maak je een lasagneschotel, dan kan je zelf kiezen wat je er allemaal in doet. In de wereld van de patisserie werkt dat helaas niet zo. Een deel boter te veel op te weinig kan een cake zo in een plumpudding of een baksteen doen veranderen. Ik heb er twee, want er ontstaat blinde paniek als er een het niet doet.

Daarnaast gebruik ik de weegschaaltjes ook wel eens om mijn voeding te “tracken”. Dit doe ik twee a drie keer per maand, zodat ik weer even voor ogen heb wat ik exact op een dag mijn giegeltje in schuif. Op deze dagen plan ik al mijn maaltijden in en weeg ik mijn groentes, vlees, kwark, broodbeleg, etc. om zo de dag volledig volgens mijn voedingsplan uit te kunnen voeren.

DE BAKPLAAT. Ja, die gebruiken we allemaal toch maar 1x per jaar. Maar ik zou niet zonder ‘m kunnen hoor. Want wat is nu kerst zonder gourmetten? Dat is net zoiets als een kerstboom zonder piek of een kerststol zonder vulling.

CONCLUSIE: Keukenmachines. Noodzaak of sta-in-de-weg? 

  • Een staafmixer, weegschaal, blender en Magimix zijn voor mij een absolute noodzaak.
  • Kan ik zonder? Ja. Maar wil ik zonder? Nee. De handmixer, broodrooster en rookoven.
  • Nice to have zijn de slow juicer, wafelijzer en de broodbakmachine.
  • Ongelooflijke sta-in-de-weg en tijd voor een advertentie op Marktplaats zijn de Tefal 45-in-1, de food dryer en met stip op nummer 1; de buffetserveer.
  • Grootste miskoop; een mandoline van 170 euro die voor geen meter werkt.

Wat is jullie favoriete keukenmachine?

 

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: