BLOG: Twee dagen zonder plastic

Afgelopen maand heb ik twee dagen zonder plastic geleefd en ik kan je zeggen dat is best lastig. Waarom dan? Plastic zit ongeveer om en in alles. Ik ga vaak graag voor gemak, dus de voorgesneden groentes heb ik laten staan en mijn wasmiddel heb ik ingewisseld.

HuishoudenHuishouden

Waarom?

In samenwerking van National Geographic doe ik mee aan de campagne #stopmetplastic om het gebruik van plastic terug te dringen. De oceanen en stranden liggen vol met plastic afval en daar wordt onze wereld niet beter van. Daarnaast is al dat plastic funest voor dieren. Niet ieder dier kan plastic van voedsel onderscheiden en zo krijgen vissen, vogels en schildpadden plastic in hun maag. Foute boel dus, zoals je op onderstaande foto’s ziet.

Is het NL ook zo erg dan?

De Nederlandse stranden zien er an sich schoon uit, maar sinds ik sinds vier weken een puppy heb kijk ik vaak naar de grond. En ik kom verbazingwekkend veel plastic tegen op straat, in de bosjes en in het bekkie van mijn kleine hondje. Weer foute boel, want dat is mijn grootste angst… Hap, slik, weg, plasticje en met spoed naar de dierenarts.

Ik heb dan ook een vraag aan een ieder die dit leest –> loop je op straat en zie je een stuk(je) plastic liggen? Raap dit alsjeblieft op en gooi het thuis weg. Als iedereen dit doet, dan ligt er een stuk minder plastic op straat.

De grootste uitdaging.

Vlees, vis of vleesvervangers worden voor 99,9% in de supermarkt verpakt in een plastic verpakking. Die heb ik dus laten staan, wat voor mij niks nieuws was, want ik koop mijn vlees toch bijna nooit in de supermarkt.

De kilo’s kippendijen die er normaal bij ons thuis doorheen gaan haal ik bij de Turkse slager. Die stond wel ff raar te kijken toen ik met m’n Tupperware bakje aan kwam zetten. Het leuke was, was dat ik niet de eerste was met deze vraag :). Het gaat de goede kant op. Ik moest hem alleen wel even wijzen op het feit dat ik niet het extra gewicht voor het bakje ging betalen.

De voorgesneden courgetti heb ik laten staan en ook heb ik geen snoep gekocht = weer goed voor mijn billen. Daarnaast heb ik een hele bewuste keuze gemaakt om het wasmiddel die in de aanbieding was met een 1+1 actie , laten staan. Wel met pijn in m’n portemonnee, want ik was twee keer zoveel kwijt. Maar het is voor een goed doel en daarom maakt het mij niet uit.

Ook ik gebruik nog plastic.

Toch waren er momenten waarop ik simpelweg geen alternatief kon vinden voor het plastic? Neem nu een vuilniszak, hoe kan ik dit vervangen? Tips, let me know! Of poepzakjes voor mijn hond. Die wilde ik simpelweg niet vervangen, want ik loop niet graag met een warme zachte drol in een papieren zakje met de kans dat deze in m’n hand gaat lekken.

Alle beetjes helpen.

Of je nu je gekleurde wattenstaafjes inwisselt voor houten of geen rietjes meer vraagt bij je milkshake, alle kleine beetjes helpen. Als we allemaal wat minder plastic verbruiken, dan gaat het de goede kant op. Ga jij de volgende keer ook naar de slager met je Tupperware bakje? Ik zeg doen! En laat mij even weten wat je slager er van vond. Ben benieuwd!

10 tips om minder plastic in de keuken te verbruiken.

Vorige week schreef ik er al een blog over: 10 tips om minder plastic te gebruiken in de keuken. De meeste zijn makkelijk toe te passen. Check it out via deze link.

Grtjs, Bianca

 

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: