geen vleesvervangers

BLOG: waarom ik geen vleesvervangers eet.

Ik eet geen vleesvervangers en in mijn nieuwste blog zal ik je uitleggen waarom. Samengevat: er zit vaak zoveel zooi en e-nummers in vleesvervangers en die wil ik gewoon niet eten. Daarnaast bevatten veel vleesvervangers toegevoegde suikers, veel zout en palmolie (daar ben ik echt faliekant tegen). Hier schreef ik al eerder een blog over: waarom ik zo min mogelijk palmolie eet.

KokenKoken

Wie minder/geen vlees eet uit milieubewust oogpunt wil ik uitdagen en vragen om te kijken waarom je dan wel palmolie eet, want dat is een smaakmaker in veel van dit soort producten.

Daarnaast ben ik ook een voorstander om minder vlees te eten, alleen niet ten koste van hetgeen ik daarvoor in de plaats eet. Ik wil namelijk een gezond lijf en daar is geen plaats voor highly processed food, hetgeen de meeste vleesvangers zijn.

Wat zijn vleesvervangers?

De trend van vegetarisch en veganistisch eten zet zich de laatste jaren voort en steeds meer mensen kiezen voor een dagjes zonder vlees, zijn flexitarier, eten geen vlees en gevogelte of eten helemaal geen dierlijke producten. Zelf eet ik ook een stuk minder vlees dan voorheen.

Om dat stukje vlees of vis te vervangen zijn er vleesvervangers op de markt gekomen. Denk aan plantaardige kipstukjes, vegetarische bratwursten, namaak tonijnsalade en ik heb onlangs voor het eerst een vegetarische schnitzel gezien.

Producten die enerzijds de smaak en textuur van “echt” vlees of gevogelte moeten nabootsen en anderzijds producten die altijd al vegetarisch waren, zoals bonenburgers en falafel.

E-nummers & palmolie

Heb je wel eens goed naar de ingrediëntendeclaratie op een gemiddelde verpakking vleesvervangers gekeken? In mijn BLOG: Etiket; lezen of geloven leg ik je uit hoe je een etiket kan lezen.

Wanneer we naar de ingrediëntendeclaratie van de BEYOND BURGER kijken, dan zie je dat deze maar liefst 21 verschillende ingrediënten bevat. De meeste daarvan zijn nou niet echt ingrediënten die je kan herkennen als een product uit de natuur. Die stelregel houd ik zelf altijd aan. “Kan je het herkennen als een product uit de natuur, dan is het goed.”.

Ook de Piri Piri hamburger van GOOD BITE laat ik bij voorbaat in het schap liggen, omdat er palmvet in verwerkt zit. Daarnaast is het 4e ingrediënt op het etiket suiker. Laat maar zitten dus.

En de gehacktbal van DE VEGETARISCHE SLAGER is ook niet al te best. Weer zien we palmolie en twee schuilnamen voor suiker: glucosestroop en dextrose. Lekker gezond wel deze bal, niet dus….

Welke eet ik wel?

Ik wil niet alle vleesvervangers over een kam scheren en er zijn best een aantal te vinden die helemaal zo slecht nog niet zijn.

Onderstaand een paar opties waarvan ik vind dat je ze prima kan eten of waar zo min mogelijk zooi, e-nummers of geen palmolie aan is toegevoegd. Heel toevallig zijn het allemaal burgers ;).

Kassa

Het TV programma Kassa maakte ook een interessante video over dit onderwerp. Check it out.

Mijn advies

Check altijd de lijst met ingrediënten op de verpakking en laat producten waar palmolie in verwerkt zit sowieso staan.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je niet altijd zin hebt om een homemade kikkererwtenburger te maken of een frituurpan aan te schaffen voor falafelballetjes. Zelf ga ik voor producten waar weinig “extra” ingrediënten, zoals stabilisatoren en vulmiddelen in verwerkt worden.

En eet vooral waar jij je goed bij voelt.


De Keukenboef op social media

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

* De Keukenboef vindt je ook op Pinterest. Kan je al je favourite gerechten en recepten opslaan, zodat je deze makkelijk terug kan vinden.


Misschien ook iets voor jou?

Deze knolselderijburgers zijn mijn eigen favo vleesvervanger om zelf te maken.

Knolselderij burgers
Homemade knolselderijburgers

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: