Rainforest palmolie

Blog: waarom ik zo min mogelijk palmolie eet.

Een paar jaar geleden werd ik mij bewust van het fenomeen palmolie. Niet dat palmolie per se een fenomeen is eigenlijk, maar het “ding” om palmolie heen vind ik van wel. Kort door de bocht: palmolie is slecht voor het milieu, omdat er bossen/tropische regenwouden en veenlanden worden gekapt voor de productie van palmolie.

HuishoudenHuishouden

Een goede reden dus om vandaag nog te stoppen met het eten van palmolie, toch? Palmolie volledig uit je dieet schrappen kan wel een dingetje zijn. Je gaat natuurlijk wel eens uit eten en dan kan het best zijn dat de chef Calvé pindakaas heeft gebruikt om homemade satésaus te maken. En ja, daar ga je dan. In Calvé pindakaas zit palmolie.

Ik ben ik

Graag wil ik benadrukken dat dit mijn mening is en dat dit mijn redenen zijn om zo min mogelijk palmolie te eten. Ik ben geen expert op dit gebied, maar heb er wel het een en anders over gelezen en bestudeerd.

Zo zijn er tal van mensen en tal van meningen. Iedereen eet iets wel of niet. Of het maakt je natuurlijk allemaal geen klap uit, die optie hebben we ook nog. Waarom iemand vegan eet, een Paleo-dieet volgt, nooit een druppel alcohol drinkt of bijvoorbeeld geen tarwe in z’n eetpatroon voegt. Ieder zo z’n ding. Mijn ding is afval scheiden en zo min mogelijk palmolie eten :).

Waarom eigenlijk niet?

Laten we even beginnen bij het feit waarom ik probeer zo min mogelijk palmolie te eten. Enige tijd geleden heb ik Dirk-Jan Oudshoorn van The Wild Bunch ontmoet. Hij werkt op Borneo voor en met de stichting Masarang en zet zich samen met anderen in om tropisch regenwoud te behouden waarvan de kans groot is dat het in beslag zal worden genomen door palmolieplantages.

Locals verkopen hun stukken bos aan palmolieplantages voor een x bedrag. Dat bedrag lijkt veel, maar na verloop van tijd kunnen zij niet meer in hun eigen levensbehoeften voorzien en moeten ze verhuizen naar de grote stad om geld te verdienen om hun gezinnen te kunnen onderhouden.

Behoud van het tropisch regenwoud is het antwoord op de vraag. Wanneer het tropisch regenwoud lekker blijft waar het is, blijft de biodiversiteit ook lekker hoog, blijven de orang oetans lekker op boomschors knagen en kunnen wij er hopelijk nog lang van genieten.

Welke producten vermijd ik?

Na een kleine 25 jaar heb ik afstand gedaan van mijn geliefde Calvé met nootjes (die met die gele deksel). Met enige twijfel heb ik regelmatig voor het schap gestaan, zal ik het dan toch doen? Nope, want zo ga je het verschil niet maken.

Als alternatief eet ik nu graag de 100% pindakaas van de Albert Heijn. Geen toegevoegde palmolie, check! Tegenwoordig hebben ook de pindakazen van Mister Kitchen geen palmolie meer in hun recept. Lekker bezig guys! Ze hebben zelfs Unilever uitgedaagd om ook palmolie uit hun pindakaas te elimineren. Ben benieuwd of dat gaat lukken. Mocht het lukken, dan ben ik sowieso bereid om meer te betalen voor het product. Laten we namelijk wel redelijk blijven, palmolie is een goedkoop product en als dat vervangen moet worden door iets duurders dan betaal ik daar gewoon voor.

Koekjes?

Ja ja, in aardig wat koekjes is palmolie ook onderdeel van de ingrediëntenlijst. Ik heb niet het hele schap met zoetigheden nagelopen, maar een tijd geleden moest ik de Mr. wel mededelen dat zijn geliefde Jodenkoeken bij ons het huis niet meer in komen.

Etiket lezen

Hoe weet je nu of ergens palmolie in zit of niet? Dat lees je, vaak op de achterzijde, van de verpakking. Voedingsmiddelen leveranciers zijn verplicht om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking. Hoe je een verpakking leest? Ik schreef er al eerder een blog over: Hoe lees je een etiket?

Doe je mee?

Ik daag je uit om een maand heel concreet naar je aankopen te kijken en alle producten waarvan je zelf kan zien dat er palmolie in zit in de winkel laat liggen. Deze koop je niet. Ze zal zien dat je beperkt wordt in je aankopen en wellicht val je wel een kilo af :).

Good luck en laten we samen wat tropisch regenwoud redden, yeah!!!


* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: