wat kan een hond beter niet eten

BLOG: Wat kan een hond beter niet eten?

Dit is Truffel. Mijn hond. Een Welsch corgi cardigan, niet te verwarren met een corgi Pembroke hè. Ze lijken wel op elkaar, maar het is een ander ras.

KokenKoken
Wat kan een hond beter niet eten?
Broodje filet van de Hergo & Truffel.

Hoe kon ik, nou ja wij, ook anders dan onze hond vernoemen naar een ingrediënt. “Broccoli, kom hier” of “Kroket, in je mand” dat bekte niet lekker. En ineens was er Truffel, yes!

Truffel is bijna 1,5 jaar oud en lust werkelijk bijna alles. Het enige dat hij ooit heeft laten staan was een blaadje veldsla. Toch zijn er producten/ingrediënten die voor ons mensen heel normaal zijn om te eten, maar die je beter niet aan je hond kan geven. Ik heb ze voor je onder elkaar gezet.

Wat mag een hond niet eten?
Een gedroogde kippenpoot uit de dierenwinkel is een prima snack!

Wat kan je beter niet voeren aan je hond?

Chocolade. Is bij een te hoge inname giftig voor je hond. Hoe puurder de chocolade hoe slechter het is. Nu zal je viervoeter niet omvallen van een verdwaalde korrel hagelslag, maar samen met jou van een reep Milka genieten kan je beter niet doen.

Theobromine is het stofje in chocolade dat giftig is voor de hond. In witte chocolade zit dit niet, maar ook witte chocolade zou ik mijn Truffeltje niet geven. Het is namelijk behoorlijk vet en dan gaat hij aan de schijt en kan ik z’n kont weer wassen.

Gegaarde kippenbotten. Het is heel verleidelijk om je afgekloven kippenpootje aan je hond te geven, zodat die de restje en het botje op kan smikkelen. Geen goed idee, want dierlijke botten die gegaard/gekookt/gebakken zijn veranderen van structuur en gaan splinteren in de maag van een hond.

Wil je je snuitje toch lekker op een bot laten knagen? Geef dan rauwe kippenpoten of karkas dat nog niet bereid is.

Druiven. Dit is een beetje een raar verhaal, want ik kan online eigenlijk nergens de echte reden vinden waarom het slecht zou zijn. Alleen verschillende sites vermelden wel dat het slecht voor honden is om druiven of gedroogde rozijnen te eten.

Beter het zekere voor het onzekere en dus geen druifjes geven aan je hond.

Avocado. Bij half Nederland geliefd om zijn goede vetten, maar niet goed voor de hond. Er zit een stofje, persine genaamd, in en dat kan sloomheid, vochtophopingen onder de huid, benauwdheid en andere ellende veroorzaken.

Heel eerlijk gezegd had ik hier echt geen idee van. Ik heb wel eens mijn avocado toast met Truffel gedeeld en ik heb daarna geen rare dingen bij hem gezien.

Zuivel. Daar zijn honden dol op, maar hier kunnen ze snel van aan de diaree gaan. Heeft mijn poepie ook last van. Veel honden hebben een lactose-intolerantie, dus beter geef je ze niet te veel.

Af en toe je bak kwark uitlikken kan naar mijn idee geen kwaad, maar een hele maaltijd met magere kwark is beter voor de mens. Als je zelf geen lactose-intolerantie hebt :).

Alcohol. Persoonlijk vind ik het vanzelfsprekend om mijn hond geen alcohol te geven. Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar die harige viervoeters gaan daar niet zo lekker op.

Weer zo’n gevalletje dat ze aan de schijt kunnen gaan, moeten braken en in het verschrikkelijkste geval in een coma terecht komen. Geen slokje wijn voor Vicky dus!

Kattenbrokjes. Heb je geen voer in huis voor je hond, maar wel voor je kat? Nee, nee, niet doen. Kattenbrokjes zijn veel te zout voor een hond.

Geef ze anders je eigen kipfilet. Jij bent vergeten eten voor je hond te halen? Hoe je deze dan bereid? In stukjes snijden en koken in water, af laten koelen en aan je hond geven. Geen zout of andere kruiden toevoegen.

Macadamia- en walnoten. Het is mij niet helemaal duidelijk welke stof in deze noten slecht zijn voor de hond, maar volgens verschillende sites kunnen de honden ervan gaan overgeven, een dronkemansloop krijgen, verlamming aan de achterpoten en verhoging?

Naar de dokter? Doe wat jij denkt dat het beste is. Bel anders eerst even naar de dierenarts wanneer je zeker weet dat je hond macadamianoten of walnoten heeft gegeten.

Groente uit de nachtschadefamilie. Dit zijn tomaten, paprika, aubergines, gewone aardappels (zoete aardappels komen weer uit een andere familie), peper en gooi-bessen.

Mijn Truffie snoep met mij lekker mij waneer ik een bak snoeptomaatjes zit te eten terwijl ik liever een zak chips had gehad. Ik geef hem er dan een stuk of vier a vijf en doe dit 1x per week ofzo. Ook hiervoor geldt, beperkt het tot een minimum.

Snacktime

Wat is giftig voor een hond?
Ik geef ‘m af en toe een gedroogde varkenssnuit. Smullen!!!
Grapefruit, broccoli of ananas. Truffel eet het allemaal.

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


Ook iets voor je?

Het heeft niks met honden te maken en ook niet met ingrediënten, maar heb ik gewoon een lekker artikeltje om te lezen. Al zeg ik het zelf. De meest onzinnige keukenhulpjes die je kan vinden op Aliexpress. Ik heb ze voor je onder elkaar gezet.

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

2 Comments

  1. Een goed artikel weer! Ik heb zelf geen hond maar wel 2 katten en de meeste dingen die je je hond niet moet geven geef je beter ook niet aan je kat.
    En wat die handige hulpjes betreft, ik ben het helemaal met je eens 😁

    Groetjes
    Tonnie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: