wat zit er in een kipnugget?

BLOG: Wat zit er in een kipnugget?

Doe mij maar een “kip zes met bbq-saus”. Die zin heb ik me toch vaak gezegd bij de McDonalds. Eigenlijk was het meer bbq-saus met een kipnugget, want ik ben dolllllll op saus. Overal moet saus bij. Hoe meer hoe beter. Behalve bij Hollandse garnalen, die laat ik lekker puur.

HuishoudenHuishouden

In mijn zoektocht naar de ingrediënten van een McDonalds kipnugget kwam ik op de site van de Maccie niet echt verder dan onderstaande uitleg.

Speurwerk

Na een klein uurtje speurwerk en via via op doelloze Engelse tabloid sites terecht te zijn gekomen heb ik toch een aantal oude artikelen gevonden over de wat er nu in de kipnugget van de McDonalds zou zitten.

40 ingrediënten. Op de site van Dutch Cowboys  kwam ik een artikel tegen en een plaatje met de uitleg van 40 ingrediënten. Ik kan je zeggen, dat lijstje is niet best.

Van kipfilet tot dextrose, nog meer dextrose en een bak aan e-nummers.

Maar hé, die nuggets van de Mc zijn niet de enige die we kunnen kopen in ons landje. Ik heb e.e.a. even voor je uitgezocht, want wat zit er in een kipnugget? Sowieso meer dan alleen kip. En bij het ene merk zit er dubbel zoveel kip in dan bij het andere merk. Blijf jij ze nog kopen?

Dit zijn de ingrediënten.

Iedere supermarkt verkoopt kipnuggets in de diepvries en ik heb ook een enkele gevonden die in het koelvak lagen. Wat mij echter wel opvalt is dat ik geen verse kipnuggets ben tegengekomen. Gewoon een nugget van een stuk kipfilet (i.p.v. samengesteld kippenvlees) met een paneerlaagje er over.

Ik heb onderstaande kipnuggets van “het meeste kip” tot “het minste kip” voor je onder elkaar gezet.

Kips mini kipnuggets

76% kippenvlees

OKÉ kipnuggets

70% kippenvlees

Consenza glutenvrije kipnuggets

61% kipfilet

AH Kipnuggets diepvries

60% mechanisch gescheiden kippenvlees

AH kipnuggets

54% kippenvlees

Jumbo kipnuggets

54% mechanisch gesepareerd kippenvlees Beter Leven 1*

Mora Oven kipnuggets

52% kippenvlees

Kwekkeboom

51% kippenvlees

Mekkafood

41% kippenvlees

Welke nugget mag bij mij thuis komen?

Persoonlijk ga ik het liefste voor een kipnugget met het meeste vlees en de minste ingrediënten. Uiteraard bestaat een kipnugget niet uit 100% kip, want dan zit er geen krokant jasje omheen en dat wil ik natuurlijk wel.

Ik ga dan ook voor de mini kipnuggets van Kips, al vind ik die er op de verpakking niet het lekkerst uitzien. De ingrediënten van de OKÉ nuggets bevallen mij, als het om de ingrediënten van een kipnugget gaan, eigenlijk ook wel. Relatief veel kip. Op basis van de verpakking zeg ik “nehh”, maar hé, zit dan ook geen duur designbureau achter wat betaald moet worden.

De overige kipnuggets bevatten tussen de 60% en 50% kip. Opmerkelijk is wel de nuggets van Mekkafood slecht 41% kip bevatten en als tweede ingrediënt drinkwater bevatten, spannend.

Dus, wat zit er in een kipnugget?

Kip, water en een heleboel andere ingrediënten die ik niet kan herkennen als een product dat rechtstreeks uit de natuur komt.

Bij voorkeur maak ik ze dan ook gewoon liever zelf of eet ze niet.


* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


Misschien ook iets voor je?

Onlangs schreef ik een blog over mijn favoriete items uit de kringloopwinkel. Van oude weckpotten tot bestek en alles wat daar tussen komt. Check it out.

Kringloopwinkel

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: