Buiten de deur: Brut de Mer

De meeste van ons die in Amsterdam uit eten willen en niet zo goed weten waar ze heen moeten kijken vaak op Bart’s Boekje en My Little Black book wanneer het gaat om reviews van restaurants. Deze snuitjes worden uiteraard als eerste uitgenodigd bij de opening van een nieuw restaurant en volledig in de watjes gelegd, dus wat kan er dan nog mis gaan?

HuishoudenHuishouden

Mijn snuitje is wat minder bekend, dus kan ik heerlijk anoniem van mij afschrijven en mijn bevindingen van een avondje uit met jullie delen. In deze nieuwe categorie “Buiten de deur” schijf ik over nieuwe en gevestigde restaurants in Amsterdam. Ik beperk mijzelf echt alleen tot Amsterdam, omdat dat de stad is waar ik woon en waar ik uit eten ga.

Mijn “eerste” visit

  • Restaurant: Brut de Mer
  • Adres: Gerard Douplein 8
  • Stadsdeel: De Pijp
  • Keuken: Oesters & vis

Een zwoele zomeravond

We gingen op een warme voorzomeravond De Pijp in om een hapje te eten. Volkomen kansloos uiteraard om een tafeltje buiten te bemachtigen, laat staan in de zon…. We hadden dus al de concessie gedaan in binnen te eten. Aangezien ik aan een #shredthefat programma aan het meedoen ben en nog slechts 600kcal mocht eten die dag was een burgertent absoluut geen optie. De Mr. stond te stampvoeten, want met een vette burger had ik ‘m achter z’n Playstation vandaag gelokt.

Ok,ok,ok het is weekend, dus een beetje smokkelen mag best. Klein rondje lopen en we zien Brut de Mer. Zit er al enige tijd, maar we hadden er nog nooit gegeten. Let’s go!

1st impression

Een leuk knus zaakje met binnen een stuk of 6 tot 8 hoge tafeltjes en een lange bar waar je aan kan eten. Buiten was geen plaats, maar binnen wel tot 20.30 uur. OK, laten we dat maar doen, want voor ons 10 anderen.

We gaan zitten en nog geen vijf minuten na ons komt er een groep binnen die al iets te lang aan de champie op het terras hadden gezet. Dit kan niet goed gaan zeiden wij tegen elkaar….. Wel een beetje entertainment en gelukkig zaten ze niet naast ons :).

Oesters

De Mr. is geen fan van oesters, maar ik wel. Dus kom maar door met die dikkerds. De oesterman komt een selectie uit z’n assortiment brengen. Verteld over de soorten en maten en ik kan eigenlijk niet luisteren, want ik wil ze alleen maar in m’n mond stoppen. Ze zien er zo lekker uit!

Keuzestress

Je zou toch zeggen dat het niet zo moeilijk is om een keuze te maken. Hoe meer keuzes, dus de groter de keuzestress bij mij. Ik had de dag ervoor al gefrituurde spiering op bij Pekelharig, dus die laat ik even aan mij voorbij gaan en ga voor de Calamaris Fritos van de borrelkaart. Gaat wel goed komen met de 600kcal van mij… Lekker gerechtje en leuk gepresenteerd.

Vervolgens ga ik voor de “Special van de dag”: gebakken rode mul met asperges, aardappeltjes, botersaus (stop met praten, doe mij die maar) en hazelnootjes. Oprecht een van de lekkerste visgerechten die ik de afgelopen tijd heb gegeten. Visje was lekker knapperig gebakken en het garnituur kon niet beter! En die botersaus, hmm! Complimenten aan het keukenteam.

Hierna stopt helaas onze culinaire avond, want het dessert was de vriendelijke jongen uit de bediening vergeten in te voeren. Na een half uur wachten leek het ons dan ook beter om te gaan. Koffietje op, wijn- en champagneglazen leeg, dus we gaan bij IJscuypje maar een bolletje stracciatella halen.

Een avond om nooit te vergeten

Zowel in de positieve als negatieve zin, was dit een avond om nooit te vergeten. Ken je dat? Zo’n tafel waar alles fout kan gaan, fout gaat? Nou, dat hadden wij dus. Ik hoef er verder niet een heel dramatisch verhaal van te maken, want onze ober had het keurig opgelost. Dus dan moet je er ook niet verder over zeiken, toch?

Voor herhaling vatbaar?

Indien ik met een gezelschap ben of uitgenodigd wordt om bij Brut de Mer te gaan eten, dan weet ik zeker dat ik heerlijk zal eten die avond en het naar mijn zin zal hebben. Persoonlijk zal ik niet zo snel mijn weg terug vinden naar dit guitige restaurant in de Pijp.

Dit wil ik ook nog ff zeggen

  • Ze hebben heerlijk brood met anijszaadjes erin.
  • En de  CHARDONNAY ‘ODYSÉE’ RIVES BLANQUES LIMOUX 2015 is top.
  • Twee dames in de keuken! I like!

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: