Kringloopwinkel

Favoriete items uit de kringloopwinkel

Van jongs af aan heb ik altijd al wel “iets” gezien in spullen. Er is altijd wel iemand die blij wordt van hetgeen een ander niet meer ziet zitten of weggooit.

KokenKoken

Toen ik jaren geleden nog in Hilversum woonde ging in met enige regelmaat naar de grootste van het dorp. Die was lekker ruim opgezet en ik kon er eigenlijk altijd wel slagen. Ik zag dan ook in alles “wat”.

Van kookboek tot pasteivorm

Ik had het allemaal. Van een speciale pasteivorm tot oude speculaaspoppenmallen en van tientallen kookboeken tot speciale schaaltjes voor Pasen. En toen gingen we verhuizen naar Amsterdam met 30m2 minder woonoppervlakte en heel wat minder kastruimte. Toen heb ik alle spullen die ik het afgelopen jaar niet gebruikt had linea recta weer terug gebracht naar de kringloopwinkel. Ruimt lekker op.

Maak een lijstje en koop geen spullen omdat ze zo lekker goedkoop zijn.

Tegenwoordig struin ik de kringloopwinkels af naar mooie bordjes, kommetjes, bestek of props die ik gebruik bij het maken van foto’s voor De Keukenboef. Al weet ik van te voren wel waar ik voor kom. Bijvoorbeeld een leuk bord voor een hamburger of een champagneglas voor een cocktail die ik ga maken.

Mijn huidige kringloopschatten

Ik heb het geluk dat ik een tuin heb met een enorme schuur waar ik drie stellingkasten vol heb staan met van alles en nog wat. Daar in die vochtige schuur bewaar ik zorgvuldig mijn schatten uit de kringloopwinkel.

Nieuwjaarsdag had ik een lekkere opruimaanval en heb ik de hele boel weer even rechtgetrokken en afscheid genomen van items waar ik toch niks mee doe. Hupsa, in een bananendoos richting mijn favoriete kringloopwinkel op de Trompenburgstraat in Amsterdam gebracht. Om vervolgens terug thuis te komen met een witte emaille soeplepel.

Dit zijn ze

Le Parfait potten. Naast rood emaille verzamel ik ook Le Parfait weckpotten. Ze moeten wel aan een aantal eisen voldoen, want die nieuwe uit de winkel zal je niet tussen mijn verzameling zien staan.

Ze moéten van het merk Le Parfait zijn, helemaal heel en de ijzeren ring moet er lekker oud uitzien. De moeder van een vriendinnetje van mij heeft er ook een aantal verzameld voor mij, yeah!!!

Le Parfait weckpotten. Inmiddels heb ik er 23.

Bestek. Als het er maar een beetje apart en oud uit ziet, dan is de kans groot dat ik een lepel, vork of een mes meeneem. Wel moeten ze heel en schoon zijn. Mijn favoriet is de een beetje kromme lepel in het midden en de witte emaille soeplepel. Bestek vind je ook altijd in de kringloopwinkel.

Mes en vork of gaan we voor stokjes?

DRU confetti. Deze schaal heb ik welgeteld 1x gebruikt om een pasta met stroganoffsaus in te presenteren. Hoezo maar 1x??? Nou, deze schaal is dus zo enorm groot dat een maaltijd voor acht personen er met gemak in kan.

Ik wilde ‘m wegdoen. Echter zag ik vorig jaar, bij een zeldzaam bezoek aan een museum, een collectie van deze DRU confetti schalen in het Stedelijk Museum staan. Toch nog maar even bewaren :).

DRU confetti schaal. Waarde? €8,50

Pannetjes. Voor €7,50 kocht ik deze twee Mauvel koperen steelpannetjes. Geloof je mij als ik je vertel dat een zo’n klein pannetje in de winkel €119,90 kost? Het is echt zo.

Dat gedeukte en kromme ding rechtsachter vond ik er te schatting uitzien om te laten staan. Ook deze heb ik nog niet zo vaak gebruikt, omdat ik het wat lastig vind om daar iets mooi in te presenteren. Maar we bewaren ‘m wel!

Koperen pannetje heb je voor je leven.

Boeken. Ik struin ook graag langs de wanden met boeken. 9 van de 10 keer kan ik er niks tussen vinden, maar heel af en toe loop je ineens tegen een pareltje aan. Dat geluk had ik met dit spiksplinternieuwe vegetarische kookboek. Betaal je bij Bol.com al snel €37,50 voor. Ik had ‘m voor €6,-.

Met boeken in een kringloopwinkel moet je gewoon een beetje geduld hebben of heel goed zoeken. Er zit namelijk altijd wel iets voor je bij. Zo haal ik voordat ik op vakantie ga twee boeken ad €1,- per stuk, zodat ik ze lekker op de vakantiebestemming achter kan laten. Gelezen of niet.

€31,50 bespaard op een kookboek 🙂

Favoriete kringloopwinkels in Amsterdam

In mijn eigen stadje heb ik een aantal adresjes waar ik graag kom. Niet al te vaak, want ik moet gewoon iets kopen in zo’n winkel en probeer niet teveel spullen te hebben. Dit zijn mijn favoriete kringloopwinkels in Amsterdam:

  • De Lokatie – Distelweg 85 – 1031 HD Amsterdam (Noord)
  • De Lokatie – 1e Oosterparkstraat 236 – 1091 HM Amsterdam (Oost)
  • Rataplan – Van Slingelandtstraat 39 – 1051 CG Amsterdam (West)
  • Kringloopwinkel – Trompenburgstraat 24 – 1079 TX Amsterdam (Zuid)

De eerste drie winkels zijn echt enorm grote winkels waar je lekker de tijd kan nemen en kan struinen. De laatste is een kleinere winkel die altijd lekker opgeruimd is en waar wekelijks of zelfs dagelijks nieuwe producten binnenkomen. Mijn favorietje!!!

En jullie?

Uiteraard ben ik ook heel benieuwd of jullie nog leuke adresjes hebben van Kringloopwinkels en wat kopen jullie het liefst bij een dergelijk winkel?

En wat zou je nooit kopen? Ik zou bijvoorbeeld nooit een hoofdkussen of matras kopen. Je weet maar nooit wat ermee gebeurd is.


* Volg je mij  al op Instagramen Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


About The Author


De keukenboef

Foodblogger

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: