FOOD JOURNAL #7. Eliminatiedieet week 1

Het is jullie misschien wel opgevallen dat ik de afgelopen week een aantal gerechten met boekweit heb geplaatst. Waarom? Ik ben vorige week met een eliminatiedieet begonnen. Geen dieet om af te vallen (ik heb een hekel aan het woord dieet), maar om er achter te komen op welk ingrediënten ik niet zo lekker ga.

KokenKoken

De laatste maanden heb ik vrij veel last van een opgeblazen gevoel, wat vermoeidheid, krampen in m’n buik en een keiharde opgezette buik en mijn stoelgang gaat op sommige momenten sneller dan mij lief is. Rennen!

Zes weken

Nu had ik een zo’n enorme test kunnen laten doen om er achter te komen waar ik allergisch of intolerant voor ben, maar ik ervaar het gewoon liever zelf. Daarom ben ik met dit programma van zes weken gestart. Even kort door de bocht; de eerste drie weken elimineer je grote groepen voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, zuivel, noten, gluten, maar ook alcohol en bonen.

Vanaf week vier ga je iedere keer een productgroep toevoegen en ervaar je hoe je daar op reageert. Krijg ik bij de introductie van bijvoorbeeld gluten geen last? Dan weet ik dat het geen gluten zijn. Zo ga je week vier, vijf en zes af en als het goed is weet ik na zes weken welke producten/ingrediënten het beste kan laten staan.

Wat eet je dan wel?

 • Fruit: alle vruchten
  • M.u.v. citrusvruchten (o.a. sinaasappel, citroen en grapefruit)
 • Groente: alle groene.
  • M.u.v. de nachtschadefamilie (o.a. tomaat, paprika, aardappelen en aubergine). Zoete aardappel daarentegen mag dan weer wel.
 • Vlees: alleen kalkoen, lam en wild.
  • Geen kip, sappige gehaktballetjes, stukje bacon of rundvlees.
 • Zetmeel: alleen rijst en boekweit.
  • Geen tarwe, maïs, gerst, spelt, kamut, roggehaver, alle glutenhoudende producten.
 • Peulvruchten: volledig uitgesloten.
  • De aankomende periode dus geen sojabonen, tofu, tempeh, sojamelk, bonen, erwten en linzen voor mij.
 • Noten en zaden: idem zoals bovenstaande.
  • Volledig uitgesloten. Daar gaat m’n handje nootjes….
 • Zuivelproducten en melkvervangers: ongezoete rijst- en kokosmelk.
  • Geen kwark, melk, kaas, cottage cheese, room, yoghurt, boter, ijs, niet-zuivel creamers.
 • Vetten: Koud gedrukte olijfolie, lijnzaadolie en kokosolie.
  • Geen margarine, boter, verwerkt en gehydrogeneerde oliën, mayonaise en spreads.
 • Dranken: water, water en nog eens water + kruidenthee, zoals gember, kamille of verse munt.
  • Geen alcohol, cafeïne (koffie, zwarte thee, groene thee) en frisdrank.
 • Kruiden en specerijen: Dit lijstje is gelukkige wat langer :). Wat mag wel: zout, verse peper, verse kruiden en specerijen (komijn, dille, gember, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm, kurkuma).
  • Geen chocolade, ketchup, mosterd, chutney, sojasaus, barbecuesaus en azijn.
 • Zoetmakers: Stevia.
  • Geen witte of bruine suiker, honing en maple syrup.

En nu?

Ik kan mij voorstellen dat je denk “Holy fuck, waar begin je aan?”. Dat dacht ik de eerste drie dagen ook, maar na een week onderweg te zijn voel ik mij fit en ben van mijn klachten af. Geen opgezette buik of dagelijkse diarree. Er is dus toch iets waar ik niet zo goed op reageer, want de afgelopen week heb ik er geen last van gehad. I like!

Ff doorzetten, mijn maaltijden plannen en dan over twee weken weer beginnen met introduceren.

Wat eet ik op een dag?

M’n bakje kwark heb ik ingeruild voor 100% kokos yoghurt van Abbot Kinney’s. Heerlijk spul, maar takkeduur! €3,99 voor 500 gram vs. m’n oude vertrouwde magere kwark ad. €0,69 per 500 gram…. Daarbij neem ik een kop cafeïnevrije instantkoffie. Nou, daar wordt je niet vrolijk van, dus dat was ook de laatste keer. Getver, wat is dat vies zeg.

Een bakje kokosyoghurt bleek toch niet voldoende te zijn. Dus neem ik rond een uurtje op 10.00 nog twee rijstwafels met kalkoenfilet en twee stukken fruit.

Voor een freelance opdracht ga ik twee dagen in het Concertgebouw werken, dus ik neem m’n eigen eten mee. Voordeel daarvan is dat ik 100% zeker weet dat ik te eten krijg en niet afhankelijk ben van de crewcatering.

Ik bak een dubbele portie courgette, snijd een komkommer in plakjes en heb van gerookte forel. Prima maaltijd, beetje Baharatkruiden erbij en de smaak is helemaal goed.

Man, wat was ik blij dat ik mijn eigen eten mee had, want het eten van uit de artiestenfoyer was niet best. De ballen gehakt zagen er van een meter afstand al gortdroog uit, de couscous leek ook een droge hap en de bonen uit de diepvries waren ook niet best. Lucky me met m’n courgette, komkommer en forel.

Toen ik thuis kwam had ik gelukkig nog wat boekweit bananenbrood, dus daar heb ik lekker twee plakken van genomen. Heerlijk. Het recept vindt je hier.

Dat was de eerste week en die heb ik goed doorstaan. Over een week of drie/vier zal ik een update sturen van de resultaten. Keep you posted!

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

4 Comments

 1. Hi keukenboef,
  erg benieuwd naar de update van de resultaten?
  kan ik alleen nergens vinden….kijk ik wel goed?
  foodjournal 7 was zeer helpful!! weinig goede intel te vinden online
  ik begin morgen met mn eliminatiedieet.
  hartelijke groet klaartje

 2. Hi Klaartje, je hebt helemaal goed gekeken. Ik heb namelijk nooit de update gestuurd… haha. In het kort: ik heb zes weken het eliminatie dieet gevolgd en ben langzaam lactose, gluten, koffie, noten etc weer gaan herintroduceren in mijn dieet. Bij het eten van lactoserijke producten in de ochtend kwam ik er achter dat ik daar een enorme opgezette buik van kreeg, bij het eten van gebakken paprika gebeurde hetzelfde en wanneer ik lactose met gluten combineer, dan gaat het helemaal mis (bijvoorbeeld een slagroomgebakje).

  Voor mij is het verhelderend geweest en ben ik er achter gekomen dat ik niet zo lekker ga op lactose, wel eet ik het nog 1x per week ofzo. Bij mij viel het vooral op dat de combinatie van verschillende productgroepen de boosdoener zijn en grote maaltijden na 21.00 uur.

  Wat heb ik structureel aangepast? Ik drink 1 kop koffie per dag, probeer tussen de 300-400 gram groente per dag te eten, een maaltijd per dag met gluten (vaak “bewaar” ik deze voor de avond in de vorm van volkorenpasta of wraps), eet bijna geen kwark meer en drink plantaardige proteïne shakes.

  Wat heeft het mij opgeleverd? Ik slaap beter ‘s nachts, heb nagenoeg geen opgezette buik meer en ben minder moe. Veel succes met het eliminatiedieet! De eerste weken is het even saai qua eten, maar je krijgt er wel wat voor terug. Grtjs, Bianca

 3. hoi. jij eet oa gerookte forel, wat overal juist wordt afgeraden in de eliminatie weken. ALLEEN vers vis waar dus gerookt niet onder valt….dit ging dus wel goed?

  1. Ik heb het eliminatie dieet van Precision nutrition onder begeleiding van een food coach gedaan en dit ging bij mij helemaal goed. Gerookte zalm heb ik denk ik niet gegeten en dat kocht is wel vers. Voor mij ging het vooral om productgroepen, zoals “gluten”, “zuivel”, “noten”, etc. Qua bereidingswijze van de producten die ik wel mocht eten deed ik gewoon waar ik op dat moment zin in had.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: