Lekker onderuit op de bank met een zak chips op je schoot of een schaaltje worteltjes om op te knagen. Alles is goed, want we kijken ook nog eens naar eten. De ene keer educatief, de andere keer vermakelijk.
Keuringsdienst van Waarde is een van mijn favoriete food-series, vooral de wat oudere afleveringen toen Teun van de Keuken nog onderdeel was van het team. Toen gingen ze écht diep in op de materie of een vraagstuk. Een van de afleveringen die mij heel goed is bijgebleven is die over “Haar in brood” en die over “Mandarijn” uit het seizoen 2009. Hoe de mandarijntjes uit blik hun velletje verliezen is niet mis, maar dat weerhoud mij toch niet om ze te verwerken in een kwarktaart. Is gewoon te lekker.
Gewone TV kijk ik amper nog, alleen Utopia. Iedereen lacht mij altijd uit en dan zeggen ze “Utopia!!! Is dat nog op TV? Kijk JIJ dat programma??” Ja en ik kijk het heerlijk iedere dag. Naast kijk ik graag uiteenlopende programma’s, series, films en docu’s die gaan over voeding, gezondheid en enten & drinken. In onderstaand overzichtje heb ik mijn favorieten gezet.
- Kings of Pastry
- Hoe verdien je de prestigieuze prijs voor de meest bekwame patisserie chef-kok van Frankrijk? Om de drie jaar mogen zestien chef-koks gedurende drie dagen hun buitengewone vakbekwaamheid tonen aan een gerespecteerde jury. Deze jury bepaalt wie de felbegeerde blauwe, witte en rode kraag wint. Een prijs voor het leven, toegekend door Meilleur Ouvrier France (MOF). Volgens de geselecteerde deelnemers is de competitie zwaarder dan bij de Olympische Spelen.
- Terug te kijken via Youtube. Vul “Kings of Pastry” in in de zoekbalk en je krijgt de hele documentaire te zien.
- Superfoods: hoe zit het nu echt?
- Documentaire waarin Kate Quilton de wereld induikt van superfoods. Blijft onze huid echt jonger door het eten van sojabonen? Helpt een glas rode wijn per dag echt tegen grijze haren? Kate gaat op zoek naar bewijs.
- Te kijken op Z DOC op RTLZ of via rtlxl.nl.
- Ratatouille
- Remy, een rat, droomt ervan om een grote Franse topkok te worden ondanks het feit dat zijn familie dit niet graag ziet gebeuren en men in de kookwereld niet echt verzot is op ratten. Op een dag raakt Remy gescheiden van zijn familie en belandt in het riool van Parijs. Zo komt hij terecht onder het restaurant van zijn idool, de kok Auguste Gusteau. Auguste blijkt echter te zijn overleden, maar in Remy’s fantasie verschijnt zijn geest geregeld om hem bij te staan.
- Te kijken op Netflix.
- Keuringsdienst van Waarde, aflevering “Haar in brood:
- Quote website KVW: “Een vreemd bericht vonden we online. Haren van dieren en ook mensen zouden als grondstof dienen voor een middel dat in ons brood wordt verwerkt. Brood daar zit wat in, maar wat precies blijkt een lastige vraag. Geen bakker die het ons haarfijn kan uitleggen. De Keuringsdienst op zoek, want is het waar van dat haar?”
- Terug te kijken via de site van KVW of je komt direct via deze link bij de aflevering.
- The search for general Tso
- Iedereen besteld dit gerecht bij de afhaal Chinees, maar waar komt het eigenlijk vandaan?
- Te kijken via Netflix.
- Food, Inc.
- Wat weten we eigenlijk over het eten dat we in onze plaatselijke supermarkt kopen en onze families te eten geven? In deze documentaire laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedselindustrie zien. Hij legt de uiterst gemechaniseerde processen bloot die lang – met instemming van de overheid – voor de consument verborgen zijn gehouden. De film onthult de verrassende – en vaak schokkende – waarheid over wat we eten en hoe dat geproduceerd is. Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? En hoe ontwikkelt de wereldwijde voedselindustrie zich?
- Te kijken via iTunes of als je mazzel hebt, dan kan je ‘m ook vinden op Youtube.
Wellicht heb je een aantal van deze programma’s al gezien en misschien zijn alle docu’s wel helemaal nieuw voor je. Kijk ze op je gemak en na het zien van een docu zoals FOOD, INC. bedenk dan eens bij jezelf “wat werk er voor mij” en hoe zou je je voedingspatroon iets aan kunnen passen ten gunste van het milieu en onze uiteindelijke leefkwaliteit?
Ik heb ervoor gekozen om geen bewerkt vlees, zoals bijvoorbeeld knak-en rookworsten meer te eten en minimaal een dag in de week vegetarische gerechten te nuttigen. Voor mijn kaas ga ik naar de kaasboer waar ik liever een kleiner stukje kwalitatief goede kaas haal, dan een kiloblok fabriekskaas uit de supermarkt. Ga altijd voor de beste kwaliteit die je je kan veroorloven.