Gezond afvallen? 15 tips van de Keukenboef

De afgelopen 2,5 jaar blijf ik aardig op gewicht, yes! Soms een kilootje erbij en dan weer een kilootje eraf. Eindelijk heb ik een modus gevonden waarbij ik niet jaren als een jojo door het leven ga en gewoon die ene spijkerbroek altijd aan kan. Destijds ben ik in een half jaar 10 kilo afgevallen en die zijn er nu nog steeds af.

HuishoudenHuishouden
-10 kilo met gezond afvallen en op gewicht te blijven!

Aan het woord dieet heb ik sowieso echt een hekel. Op de een of andere manier klinkt het zo negatief. Zelf geef ik de voorkeur aan “een ander eetpatroon”. Klinkt veel beter toch?

Ik heb dan ook mijn eetpatroon veranderd en daardoor kon ik gezond afvallen. Geen crashdieet, shakes als maaltijd of wonderpillen, maar gewoon gezond eten. In de basis denk ik dat iedereen wel weet wat gezond eten is. Alleen moet je jezelf afvragen of je ook gezond wíl eten en daarbij gezond afvallen?

Een diëtist ben ik niet en ik heb er ook niet voor gestudeerd, maar ik heb aardig wat geleerd door de jaren heen over voeding en onderstaande tips hebben mij geholpen bij gezond afvallen, maar vooral om op gewicht te blijven. Ben jij er klaar voor? Here we go!!

15 tips om gezond af te vallen

 1. Water. Het is heel cliché, maar minimaal 2 liter water drinken per dag is een echte must bij het afvallen. Het geeft je sneller een verzadigd gevoel en houdt je urineproductie op gang en die helpt je weer om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren.
 2. Rust. Neem de tijd om in alle rust te eten. Ga er even voor zitten zonder laptop open en al helemaal geen mobiel in je hand. Gewoon even de focus op je maaltijd en probeer er eens tien minuten over te doen. Neem kleinere hapjes, kauw 30 keer op een hap en leg je bestek neer na iedere hap. Wedden dat je die 10 minuten gaat halen.
 3. Snacks. Eet groente bij je snack. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes met een beetje hummus, een rijstwafel met een beetje tahinpasta en plakjes komkommer of gewoon een emmertje snoeptomaatjes.
 4. Doe wat werkt voor jou. Ieder mens is anders en ik geloof heel erg dat iedereen andere behoeftes heeft. Doe daarom wat voor jou werkt. Drink je liever thee (zonder suiker), dan water –> drink dan thee. Eet je liever zes kleine maaltijden in plaats van drie grotere, doe dan lekker dat. Iets wat bij je past kan je makkelijker je eigen maken en behouden.
 5. Boodschappenlijstje. Maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje en haal echt alleen dat wat er op je lijstje staat. Zelf neem ik bijvoorbeeld ook weleens alleen €20,- aan cash mee en laat m’n pinpas thuis. Ik heb dan ook niet de kans om spullen te kopen die ik toch niet nodig heb.
 6. Cheatmeal. Gun jezelf in het weekend één heerlijke dikke vette maaltijd als je daar behoefte aan hebt en geniet daar dan ook echt van. Let wel dat het één maaltijd is en niet een hele dag.
 7. Beweging. Ga lekker wandelen, sporten, fietsen of tuinieren. Zoek in ieder geval een beweging die jij leuk vind om te doen. Tegen je zin in op een spinningfiets gaan zitten is niet fijn toch? Probeer eens yoga of neem een strippenkaart voor het zwembad.
 8. Groente. Zelf eet ik tussen de 300 en 500 gram groente per dag. Een berg groente zorgt voor volume, geeft je een verzadigd gevoel en is ook nog eens goed voor je. Is dit wat veel voor je? Begin dan bij de helft :).
 9. Geen pakjes en zakjes. Het kost misschien iets meer tijd, maar als je zelf je eten bereid, dan weet je precies wat er in gaat. Laat de kant-en-klare verpakkingen lekker in de winkel staan. Zit vaak ook nog eens veel zout in en je betaald voor de marketing.
 10. Planning. Maak een planning voor de aankomende twee dagen of voor de hele week als je dat fijn vindt. Belangrijkste is wel dat je je dan aan die planning houdt. Onverwachts een etentje buiten de deur? Laat het broodmandje, de friet met mayo en de alcohol dan staan.
 11. Noten. Ze zijn heerlijk, goed voor je, bevatten gezonde vetten, maar zijn ook rijk aan kcal. Een handje bevat al snel 250 – 350 kcal, whoops!
 12. Koolhydraten. Ik mijd ze niet, maar ik beperk de koolhydraten tot een maaltijd per dag. Bij voorkeur is dit mijn avondmaaltijd en kies ik voor volkoren of onbewerkte producten, zoals rijst of bonen. Wanneer ik ‘s ochtends bijvoorbeeld brood eet, dan heb ik sneller de neiging om cravings naar zoet te hebben dan wanneer ik ontbijt met magere kwark of een omelet met groente.
 13. Neem de tijd. Gezond afvallen heeft even de tijd nodig. Die kilo’s waar je jaren over gedaan hebt om aan te komen, die gaan er niet op een gezonde manier af binnen een paar weken. Gun jezelf de tijd, want dan maak je van een tijdelijke oplossing een nieuwe gewoonte.
 14. Laurierstaafjes. Deze tip ga je op weinig plekken tegenkomen, haha. Toen ik nog op kantoor werkte kwam de een na de ander met een taart, saucijzenbroodje, zak pepernoten of repen chocolade. Moeilijk om te weerstaan? Nee! Neem een laurierstaafje en alles wat je daarna eet smaakt vies. Net zoals een sinaasappel eten na het tandenpoetsen. Je koop laurierstaafjes bij Holland & Barret of de natuurwinkel.
 15. Waarom? Waarom wil je eigenlijk afvallen en vooral gezond afvallen? Ik ben van mening als je het écht wilt, dat het dan ook gaat lukken. Het gaat niet makkelijk zijn, maar gebruik je “waarom” als motivatie.
Noten zijn heerijk en gezond, maar ook erg hoog in kcal.
You know it! Voldoende water drinken is een must.
Groente, groente en nog eens groente. Mijn favoriet is broccoli!
True.

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


About The Author


De keukenboef

Foodblogger

1 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: