rendang recept

Indonesische rendang

Iedereen vindt zijn of haar eigen versie van rendang waarschijnlijk het lekkerst, ik ook ;). Traditioneel is rendang een zeer pittig gerecht en laat deze blanda nou niet tegen pittig kunnen, haha. Mijn rendang is dus een beetje getweakt en niet zo pittig. Ik gebruik dan ook maar twee Spaanse pepers in mijn recept.

HuishoudenHuishouden

Ooit in een ver verleden heb ik het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk gekocht en dit is dan ook gelijk mijn bijbel wat de Indische keuken betreft. De recepten uit dit boek zijn voor mij een goed begin van mijn eigen culinaire creaties. Zo gebruikt Beb in haar recept voor rendang een combinatie van runderlappen en runderhart en wat mij betreft kan je het hart achterwegen laten en gewoon een kilo runderlappen of sucadelappen gebruiken.

Bewaren op Pinterest

Je kan dit recept heel makkelijk opslaan op een van je borden op Pinterest, zodat je het op een later moment very easy terug kan vinden. Druk op de Pinterest button links bovenin de hoek van onderstaande foto. 

Op Pinterest vindt je trouwens nog meer heerlijke recepten en inspiratie voor Indische gerechten. Je kan ook mijn pagina volgen, zodat je altijd als eerste mijn nieuwste recepten te zien krijgt.

rendang recept

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo runder riblappen of sucadelappen
 • 1 blok santen
 • 2 sprieten citroengras
 • 2 salamblaadjes
 • 2 djeroek poeroetblaadjes
 • 750 ml water

Voor de boemboe

 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 2 Spaanse pepers
 • 2 tlp kurkumapoeder (koenjit)
 • 2 tlp laospoeder (galanga)
 • 2 tlp gemberpoeder (djahe)
 • 5 gepofte kemirinoten

Hoe maak je dit?

 1. Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 1,5cm groot.

 2. Maak een boemboe door alle ingrediënten in het hakmolentje van je staafmixer te doen en laat lekker draaien. Voeg eventueel een scheutje water toe om de boemboe lekker smeuïg te krijgen.

 3. Bak de boemboe voor de rendang in een grote hapjespan of stoofpan voor een minuut of 3 en voeg daarna het water, het blok santen, djeroek poeroet- en salamblaadjes en stengels citroengras (eerst even kneuzen) toe. Zet op middelhoog vuur totdat de santen is “gesmolten”.

 4. Doe de blokjes rundvlees erbij in de pan en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat twee uur stoven.

 5. Zet na twee uur stoven de deksel van de pak op een kiertje, zodat het vocht kan verdampen, het vlees nog verder kan garen en de saus kan indikken.

 6. Het ene vlees is het andere niet en daarom stoof je het vlees nog 1 a 2 uur of totdat het vlees gaar is.
  Tip: is het vlees klaar en je saus nog te dun? Zet het vuur even 10 minuten op de hoogste stand, deksel van de pan en je saus zal snel indikken.

 7. Verwijder de stengels citroengras en djeroek poeroet- en salamblaadjes. Serveer de Indonesische rendang met wat gebakken rijst en pittige groene boontjes.

indonesische rendang

Variaties

 • Wil je de Indonesische rendang wat pittiger maken, dan voeg je nog twee extra Spaanse pepers toe. Je hebt voor dit recept dan vier Spaanse pepers nodig.
 • Djoeroek poeroetblaadjes zijn van essentieel belang in dit recept. De salamblaadjes kan je eventueel achterwege laten of vervangen door laurierblaadjes.

De Keukenboef op social media

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

* De Keukenboef vindt je ook op Pinterest. Kan je al je favourite gerechten en recepten opslaan, zodat je deze makkelijk terug kan vinden.


Misschien ook iets voor jou?

Wellicht ga je alleen voor de Indonesische rendang of ga je all out met een Indische rijsttafel? In het laatste geval zijn deze boemboe Bali pittige eieren en tempeh kering een lekkere toevoeging.

Tempeh kering - droogtebakken tempeh

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: