BLOG: Minder plastic in de keuken. 10 tips!

National Geographic Nederland heeft mij uitgedaagd om deel te nemen aan de campagne #STOPMETPLASTIC. Een fantastisch initiatief om bij te dragen aan het verminderen van plastic afval. Zij hebben onderstaande acht doelen opgesteld.

KokenKoken

Wat kan ik doen?

Afgelopen weken ben ik mij steeds bewuster geworden van de hoeveelheid plastic ik de container in gooi en hoeveel plastic er eigenlijk over staat dwarrelt. Wat kan ík daar nu aan doen en hoe kan ik een steentje bijdragen om de plasticproductie te verminderen. Rietjes had ik een tijd geleden al uit mijn leven verbannen, plastic tasjes vraag ik zelden, want ik heb altijd een boodschappentas bij mij, maar ik hou wel van gesneden groente en wattenstaafjes.

Het begint dus bij moi, want ik ben diegene bij ons thuis die de boodschappen in huis haalt. De Mr. verbruikt niet zoveel plastic bij het bestellen van maaltijden, want pizza’s komen in een kartonnen doos, haha.

Afgelopen weken ben ik bewuster boodschappen gaan doen en ik heb een Top 10 voor je samengesteld met wijzigingen die je door kan voeren om minder plastic te gebruiken in de keuken.

Top 10 minder plastic in de keuken

1. Snijd je groente en fruit zelf.

Het is natuurlijk super easy om een gesnipperd uitje te kopen in een plastic zakje, maar wat is nu de moeite om die ene ui zelf even te snipperen?

2. Laat groentes en stukken fruit met plastic eromheen liggen.

Bij de Albert Heijn zie ik steeds vaker groente met plastic er omheen, hoezo? Wat is de meerwaarde van een winterpeen verpakt in plastic? Idem voor een komkommer of paprika’s. Op de markt zijn de groente vaak goedkoper en ze zijn niet in plastic verpakt.

3. Bewaren vleeswaren.

Bewaar je vleeswaren in speciale re-usable bakjes van bijvoorbeeld Tupperware. Zo hoef je geen boterhamzakje te gebruiken om je onsje rosbief in de koelkast te bewaren. Bij de Blokker en de Action kan je ook van dit soort stapelbare bakjes vinden.

4. Vers brood van de bakker

Veel bakkers, zowel in hun eigen winkel als op de markt, gebruiken papieren broodzakken = top! Je kan ook je eigen katoenen broodzak aanschaffen en die meenemen naar de winkel, scheelt 100% verpakkingsmateriaal. Ik geef mijn voorkeur aan een lekker vers afgebakken brood van de markt. Heeft alleen maar voordelen; het is vers, ik steun ik kleine zelfstandig ondernemer, ik verbruik geen plastic en over de markt struinen werkt voor mij ontspannen :).

5. Zelf koekjes bakken.

Ok, hier moet je wel wat meer moeite voor doen, maar het is wel een leuke bezigheid. Je kan je eigen smaken uitkiezen, net zoveel chocolade toevoegen als je wilt en je huis ruikt ook nog eens heerlijk!

6. Investeer €2,50 in een boodschappentas.

Bijna alle supermarkten verkopen wel jute of grote boodschappentassen die jaren meegaan. Schaf er een of twee aan en maak het een gewoonte om deze mee te nemen wanneer je boodschappen gaat doen.

Daarnaast heb ik in mijn handtas ook altijd zo’n opvouwbaar tasje die slechts de grote van een mandarijn aan ruimte in beslag neemt. Heel handig voor als je onverwachts naar de drogist gaat of spulletjes mee moet nemen.

7. Lunch meenemen.

Boterhamzakjes = no go. Schaf een broodtrommel of fancy lunchbox aan en neem daar je broodjes in mee. Scheelt je op de lange termijn ook nog eens geld.

8. Drinkflessen.

Plastic drinkflesjes zijn echt een enorme ergernis voor mij. Sinds vier weken heb ik een puppy en kijk ik bij het uitlaten vaak naar de straat, omdat ik niet wil dat hij iets eet wat op straat ligt. Zo jammer dat ik om de haverklap van die lege waterflesjes tegenkom.

Schaf een leuk, vrolijke, kleurrijke of design waterfles aan die je met kraanwater vult. Ik gebruik zelf een Dopper. Prima flessen die niet lekken in je tas.

9. Minder eten bestellen.

Bestel je eten bij de Thai, sushi of chinees, het komt allemaal in bakken vol plastic bakjes. Eenmaal uitgegeten gaat het linea recta de prullenbak in, zonde van al dat verpakkingsmateriaal. Zelf koken is dan de oplossing of nodig jezelf uit bij je vrienden of buren en je hoeft het alsnog niet zelf te doen.

10. Stukje zeep.

Nog zo’n makkelijk te implementeren product zonder plastic, een stukje zeep. Vervang de pompjes door een old school blokje zeep. Te koop bij de supermarkt of verwen jezelf met een handmade soap bar van een speciaalzaak. Je doet er ook nog eens superlang mee, dus ook deze bespaart je weer centen.

 

En buiten de keuken?

Ook buiten de keuken zijn er vele manieren om minder plastic te gebruiken. Laat mij voorop stellen dat ik graag een steentje bijdraag en zo veel mogelijk probeer in te passen in mijn dagelijkse rituelen, maar sommige zaken wil of kan ik niet opgeven.

Ik ben van mening dat als iedereen drie tot vijf keer week een keuze maakt om minder plastic te gebruiken we al een heel eind komen. Hoe gebruik jij minder plastic? Ik ben heel benieuwd, dus wil je het laten weten in de comments?

Shampoo zonder fles

Op Facebook kwam er een filmpje voorbij op m’n tijdlijn over een blok shampoo, net zoiets als een stuk zeep. Dat leek mij wel wat en bij o.a. Lush verkopen ze shampoo bars.

Ik gebruik deze shampoo nu een kleine twee weken en ben super tevreden. Kan het iedereen aanraden, want met een zo’n blokje doe je ongeveer 65 wasbeurten mee!

Wasmiddel in kartonnen verpakking

Wellicht gebruik je al jaren wasmiddel uit een fles van een bepaald merk, omdat je moeder dat vroeger thuis ook gebruikte. Deed ik wel :). Je kan de overweging maken om alleen nog wasmiddel te gaan gebruiken in kartonnen verpakkingen. Scheelt ook weer plastic.

Afval scheiden

Voor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander een last, maar je afval scheiden loont echt.  In sommige gemeentes worden afvalbakken aan huis geïntroduceerd om je plastic te kunnen scheiden van je andere afval. Heb je deze niet of woon je in de grote stad, dan kan je je plastic verzamelen in een oude zak of door en breng het dan naar een inzamelpunt.

En jij?

Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd of jij nog tips voor mij hebt en de andere lezers om minder plastic te consumeren. Laat je het mij weten in de comments? Merci! Grtjs, Bianca

*Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: