Suikervrij appelmoes brownies

3 ingrediënten: Suikervrije appelmoes brownies

Hoelang is het geleden dat jullie appelmoes gegeten hebben? Voor mij is het denk ik een jaar of 15 geleden, ik kan het mij eigenlijk niet eens meer echt goed herinneren. Thuis aten we vroeger niet echt appelmoes. Bij ons ging er altijd fritessaus bij de patat op zaterdag. En op een dolle dag nam ik er een beetje curry bij. #teampatatopzaterdag.

KokenKoken

Deze suikervrije appelmoes brownies zijn dan ook ideaal om weer eens een pot appelmoes in huis te halen. Zelf kies ik dus voor suikervrije appelmoes, omdat ik probeer zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Uiteraard kan je ook gewone appelmoes nemen. Het recept wordt daarmee gelijk wat zoeter.

Ik heb voor dit recept een hele pot suikervrije appelmoes van het Albert Heijn huismerk gebruikt en die is 355 gram. De potten suikervrije appelmoes van Hak zijn 350 gram en die kan je ook prima voor dit recept gebruiken. Je hoeft dan niet een extra pot te kopen voor die 5 gram. In dit baksel maakt dat niet veel verschil.

Ovenschaal, cakevorm of springvorm?

In dit recept heb ik een kleine lage ovenschaal gebruikt. Echter kan je ook een siliconen cakevorm gebruiken. Ik ben dol op siliconen cakevormen en taartvormen, want je baksels komt er altijd uit ;).

Voor een wat stevige taart, zoals een appeltaart gebruik ik liever een springvorm. Een voor kwarktaarten een siliconen taartvorm, want daar loopt je beslag nooit door de randjes heen.

Wat heb je nodig? 6 porties suikervrije appelmoes brownies

 • 150 gram pindakaas (gemaakt van 100% pinda’s) of andere notenboter
 • 355 gram ongezoete appelmoes
 • 35 gram cacaopoeder

Hoe maak je dit?

 1. Verwarm de pindakaas of notenboter in een pannetje of magnetron, zodat deze lekker glad is en je er makkelijk met een lepel doorheen kan roeren.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Doe de appelmoes, cacaopoeder en pindakaas in een kom en meng alles goed door elkaar.
 4. Vet een kleine ovenschaal of een siliconen cakevorm in met een beetje boter of kokosolie.
 5. Stort het chocolademengsel in de ovenschaal en bak af op 180 graden voor 30-35 minuten.
 6. Haal de schaal uit de oven en laat volledig afkoelen op een rekje.
 7. Bij voorkeur zet je de suikervrije appelmoes brownies nog 6 tot 8 uur in de koeling voordat je ze in porties snijd. Dan is deze geheel opgesteven.

Suikervrije appelmoes brownies

Variaties

 • Voeg een handje nootjes toe aan het beslag.
 • Voor extra chocolade kan je nog wat stukjes witte chocolade toevoegen.
 • Ook lekker met een beetje kaneel.

NOTE: de suikervrije appelmoes die ik gebruik bevat alleen natuurlijke suikers van de appel. Ik kies voor appelmoes waar geen suiker of zoetstoffen aan is toegevoegd en noem dit recept daarom suikervrij.


* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


Misschien is deze citroenkwarktaart zonder suiker ook iets voor je?

Citroen kwarktaart

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

12 Comments

   1. Mijn brownie was nog wat plakkerig binnenin en ik vond de pindakaas iets te overheersen. Wat kan je mij adviseren? Hoor het graag.

   2. Hi Kelly, als het te plakkerig is, dan kan je de brownie nog een minuut of 5-10 in de oven zetten. Wellicht een volgende keer een andere soort notenpasta gebruiken in plaats van pindakaas? Ik heb wel eens amandelpasta gebruikt.

 1. Hai!
  Ik ben zelf allergisch voor noten en pinda’s. Is er voor de pindakaas ook een alternatief? Dadels etc? En zo ja, hoeveel zou je aanraden?

  1. Hi Rosan, ik heb geen ervaring met een alternatief, excuses Indien je wel sesampasta of pasta van zonnebloempitten (hier heb ik ook een recept voor op m’n site) mag eten, dan kan je dat proberen.

 2. van harte DANK ,voor recept appelmoes brownies …. lang geleden zo zo lekker appelmoes . ook
  smeerbaar op de boterham , met die chocoladesmaak hmmmmm

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: