Speltbrood

Tarwebloemvrij brood uit de broodbakmachine

Bij de Appie kon ik bij de bakkerij slechts één brood vinden zonder tarwe, een speltbrood. Er lag ook wel een brood met een grote sticker “ROGGE” er op, maar er zat alsnog tarwe in, hmmm. Had ik die bijna meegenomen, maar toch blij dat ik even goed op het etiket heb gekeken. Kijken jullie weleens op het etiket? Je kan er echt veel informatie over het product vandaan halen.

HuishoudenHuishouden

In Nederland is een op de tweehonderd mensen overgevoelig voor gluten. Dat zijn er best een hoop en daarom had ik wel bij de Appie meer verse producten verwacht die glutenvrij zouden zijn. Bij de bakkerij vond er er geen, want spelt bevat wel gluten. Mr. Appie, misschien moeten jullie hier je R&D department eens naar laten kijken, want ik zeg “een gat in de markt”, want die glutenvrije afbakbroodje zijn net karton.

Wat doe je dan als je het in de winkel niet kan vinden, dan bak je het gewoon zelf? Mijn brood is niet glutenvrij, maar wel vrij van tarwe. Ik had nog verschillende soorten meel/bloem in de kast staan en mijn experiment heeft goed uitgepakt, YES. Ik mag blijven.

TIP VAN DE DAG!!! Open de broodbakmachine tijdens het bakken absoluut NIET!!!! Laat ‘m de gehele tijd dicht. Ik weet het, het is verleidelijk om toch even te spieken, maar dan zakt je mooi gerezen broodje als een plumpudding in elkaar (had ik bij poging 1).

Wat heb je nodig? 1 tarwebloemvrij brood

 • 200 gram speltbloem
 • 200 gram volkoren boekweitmeel
 • 100 gram bananenmeel of kikkererwtenmeel
 • 12 gram zout
 • 50 ml olijfolie
 • 1 zakje gedroogde gist (= 7 gram)
 • 300 ml lauwwarm water

Optioneel

 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden

Hoe maak je dit?

Iedere broodbakmachine is anders, dus ik weet niet precies welke stand je kan kiezen op die van jou. In bovenstaand recept gebruik ik de Wit brood-stand.

 1. Doe alle droge ingrediënten in de machine. Optioneel kan je hier ook het knoflookpoeder en Italiaanse kruiden toevoegen.
 2. Voeg daarna de olijfolie en tot slot 300 ml lauwwarm water toe.
 3. Sluit de klep en start het programma.
 4. Laat de klep van de machine gedurende het voltallige programma dicht. Echt belangrijk, want anders zakt je brood in.
 5. Is je programma klaar, die van mij duurt drie uur, haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rekje.
 6. Bewaar in een broodtrommel of snijd je tarwevrij brood in plakken en vries in.

tarwevrij brood

 

 

 

Variaties

 • Voeg een flinke hand rozijnen/krenten toe aan het recept voor een krentenbrood. Dan is het misschien ook wel lekker om twee eetlepels suiker toe te voegen om het brood wat zoeter te maken.
 • Maak een een stevig notenbrood van door 200 gram gemengde noten en 100 gram zaden/pitten aan toe te voegen.
 • In plaats van drie verschillende soorten meel te gebruiken, kan je ook bijvoorbeeld alleen speltbloem gebruiken. Bij voorkeur niet alleen boekweitbloem of bananenmeel gebruiken, want daar zitten geen gluten in. Je brood krijgt dan een hele andere textuur.

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


Misschien zijn deze kleurrijke ontbijtmuffins ook wel iets voor je?

Kleurrijke ontbijtmuffins

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: