tomaten carpaccio

Tomaten carpaccio met jalapeño relish

Een jaar of twaalf geleden liep ik stage in het 5* Conrad hotel in Dublin. Ik werkte daar in de keuken en eigenlijk deed ik niets meer dan de kutklusjes waar de chefs geen zin in hadden. Voor mij was dat geen probleem, want door hard te werken en al die kratten met groente fijn te snijden heb ik daar wel mijn strepen verdient. Ik heb nog steeds contact met sommige van hen.

KokenKoken

Zo moest ik op een dag voor 400 personen tomaten snijden in partjes. Een halve dag  en 20 kratten tomaten verder komt chef Joe bij mij kijken of ik het wel goed had gedaan. Nou nee dus. “Are you a fucking lazy chef?” brulde hij tegen mij. Wat, ik lui? Ik was mij van geen kwaad bewust. Waar het om ging, was het feit dat ik de kroontjes niet uit de tomaten had gehaald. En toen hij dat zei dacht ik, je hebt nog gelijk ook. En zo kon ik dus in mijn eigen tijd de kroontjes van al die gesneden partjes tomaat snijden.

Wanneer je uit eten gaat en de kroontjes zitten nog aan je tomaat, dan weet je dat er een luie kok in de keuken staat :).

Wat heb je nodig? 2 porties tomaten carpaccio

 • 5 tomaten
 • 1 rode ui
 • 100 gram jalapeños (deze kan je bij de AH kant-en-klaar in een potje kopen. Staat bij de tortilla wraps in de buurt)
 • 100 gram cherry tomaatjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • sap van 1 citroen
 • paar takjes verse koriander

Hoe maak je dit?

 1. Was de tomaten.
 2. Start met de relish.
 3. Snijd de tomaat in blokjes (vergeet niet het kroontje te verwijderen), snipper de rode ui en snijd de jalapeños in dunne reepjes, hetzij je ze kant-en-klaar gekocht hebt.
 4. Meng deze ingrediënten samen met de twee eetlepels olijfolie en citroensap met elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.
 5. Snijd vervolgens de overige vier tomaten in zo dun mogelijke plakjes en verdeel deze over twee borden. Leg de tomatenplakjes dakpansgewijs op het bord.
 6. De cherry tomaatjes mogen in vieren gesneden worden en strooi deze ook over de borden.
 7. Vervolgens doe je wat relish over de tomaten carpaccio en garneer met wat blaadjes koriander.

tomaten carpaccio

tomaten carpaccio

Voedingswaarde per portie tomaten carpaccio met jalapeño relish

 • Kcal 162
 • Eiwitten 2,3 gram
 • Vetten 10,9 gram
 • Koolhydraten 11,4 gram

*Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

Variaties

 • In plaats van tomaten kan je ook plakjes komkommer of  gegrilde courgette gebruiken.
 • Brokkel wat fetakaas over de tomaten.
 • De koriander kan je vervangen door bijvoorbeeld basilicum of wat fijngesneden bieslook.

Misschien zijn deze gerechten ook iets voor je?

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: