Top 10 gezonde dips en sausjes

Voor mij is een maaltijd niet compleet als er geen lekkere dipsaus of saus bij zit. Helaas zijn de sausjes vaak de onnodige dikmakers en probeer ik mijn eigen gezondere of slankere varianten te maken.

HuishoudenHuishouden

Top 10

Ik heb mijn favoriete gezonde dips en sausjes voor je onder elkaar gezet. Welke ga jij maken?

Zonnebloempasta

Er is bijna niets makkelijker dan zelf zonnebloempasta maken. Je hebt een handjevol ingrediënten nodig en je keukenmachine doet het werk. Laat je machine echter niet te lang draaien achter elkaar, want dan kan die een beetje oververhit raken :).

Zonnebloempasta

Avocadosaus

Als je denkt dat je alleen met room een romige saus kan maken, dan heb je het mis. Deze avocadosaus is echt hemels en nog eens heel gezond ook. Eet er alleen niet liters van, want dan gaat dat vetrolletje er nog steeds niet bij je af. Avocado is rijk aan kcal, dus als je op de lijn wil letten combineer het dan slim met de andere ingrediënten die je op een dag eet.

Avocadosaus

Zelf satésaus maken

Je kan natuurlijk helemaal vanaf scratch beginnen door eerst zelf pindakaas te maken, maar dat gaat mij net eventjes een brug te ver. Albert Heijn heeft al een tijdje een pindakaas op het schap staan die gemaakt is van 100% pinda’s en die werkt perfect in dit recept.

Makreelpate

Zo’n lekker vispateetje kan echt iedereen maken. Je hebt nog geen handvol ingrediënten nodig, een vork, een kommetje en voila verras je gasten met je homemade makreelpate.

Doet het altijd goed op een verjaardag “Heb ik zelf gemaakt”. En het voordeel van deze variant is dat ik geen mayo heb gebruikt, maar magere kwark. De makreel is al vet genoeg van zichzelf.

Gooische dip

Koop Gooische dip alsjeblieft niet kant-en-klaar in de supermarkt, want die bakjes zijn echt niet te beuken.

recept voor Gooische dip

Vegan mayonaise van tofu (zonder olie)

Poging 1 om vegan mayonaise van tofu te maken ging bij stap 1 al volledig de mist in. Oh my god wat een ramp! Waarom? Ik had gewone tofu gebruikt en dan gaat het dus helemaal mis. Het is echt belangrijk om zijden tofu te gebruiken.

vegan mayonnaise van tofu

Labneh met groene kruiden

Na het maken van deze labneh met groene kruiden moest ik aan het broodje kruidenroomkaas van de La Place denken. Die waren me vroeger toch een partijtje lekker. Heerlijk dik royaal besmeerd met roomkaas, mmm.

Labneh met groene kruiden

Groene kruidenpesto

OMG, deze groene kruidenpesto is gewoon echt heel lekker. De pot die je op de foto ziet heb ik in nog geen vier dagen naar binnen gewerkt. Alleen bij het ontbijt heb ik dit smeerseltje overgeslagen.

Groene kruidenpesto

Zelf curry maken

Ik heb in m’n schuur altijd een voorraadje oude glazen potjes staan. Komt altijd van pas voor dit soort receptjes en om te bewaren in je koelkast. Het rood van de tomatenpuree en het geel van de kerrie kan m’n Tupperware nog wel eens aantasten. En dat risico wil ik niet lopen!

zelf currysaus maken

Indian mango chutney

Ja ja, nog meer inspiratie die ik heb opgedaan tijdens mijn reis naar Sri Lanka. Ik heb daar zoveel curry en dahl gegeten dat ik er thuis geen genoeg van kon krijgen.

zelf mango chutney maken

De Keukenboef op social media

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

* De Keukenboef vindt je ook op Pinterest. Kan je al je favourite gerechten en recepten opslaan, zodat je deze makkelijk terug kan vinden.


Misschien ook iets voor jou?

Ik maakte een tijd geleden deze top 10 en ik vind ‘m zelf af en toe ook nog best wel eens handig om te gebruiken. TOP 10 wat te doen met een blikje tonijn?

quesadilla met tonijn

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: