zelf kruidenolie maken

Zelf kruidenolie maken

Zelf kruidenolie maken is een heerlijk projectje wanneer je “iets” wil maken in de keuken, maar geen zin hebt om alle registers open te trekken. Of wanneer je, net zoals in mijn geval, je op een doordeweekse avond zit te vervelen.

KokenKoken

Netflix kwam mij ff de neus uit, de was had ik ook al gedaan en Truffel (de hond) was al uit geweest. Wat ga ik doen? Ik liep de keuken in, keek in mijn voorraadkast en deed de deur weer met een rotgang dicht, haha.

Op m’n aanrecht stonden twee legen glazen potjes, want ik was al zes dagen van plan om zelf pindakaas te maken. Geen pinda’s in huis, dus wat wordt het dan wel? Voila, ik ga zelf kruidenolie maken.

Olijfolie

De olijfolie was net in de aanbieding geweest, dus ik weer terug naar m’n voorraadkast. Check, er staat twee liter.

Glazen potjes en flesjes

Op naar de schuur, want ik wilde natuurlijk wel meerdere soorten kruidenolie gaan maken. Mijn schuur lijk op die van een horder of een professionele styliste, want ik heb me toch een partij bordjes, schaaltje en andere meuk staan.

Kwam nu wel goed van pas, want ik vond nog wat glazen potjes en flesjes. Hup aan de slag dus.

kruidenolie maken met verse kruiden

Hoe maak je dit?

Alle kruidenolie maak je op dezelfde manier:

 1. Doe de ingrediënten in een glazen pot of fles en zorg dat de ingrediënten geheel onder de olie staan.
 2. Sluit luchtdicht of en bewaar buiten de koeling.
 3. Laat de kruidenolie minimaal één week ongeopend staan. Zo kunnen de smaken lekker in de olie trekken.

Wat heb je nodig?

Ik heb vijf verschillende soorten kruidenolie gemaakt en de ingrediënten per olie omschreven. Dit is echt belangrijk: zorg dat al je ingrediënten onder de olie staan. Staan ze dat niet, want is de kans groot dat er binnen drie dagen schimmel op zit.

Is je potje of flesje te groot of te klein voor de inhoud? Pas deze dan gewoon aan. De hoeveelheden luisteren niet zo nauw, maar zijn een indicatie.

Zwarte peperolie

 • 250 ml olijfolie
 • 1 eetlepel zwarte peperkorrels

Groene kruidenolie

 • 500 ml olijfolie (hier kan je ook hazelnootolie voor gebruiken)
 • 10 gr verse Italiaanse kruidenmix (salie, tijm, rozemarijn en/of oregano)

Knoflook- & citroenolie (mijn favoriet)

 • 500 ml olijfolie
 • 2 partjes verse citroen
 • 10 tenen knoflook

Chiliolie

 • 250 ml olijfolie
 • 1 flinke theelepel chilivlokken

Olie met pit

 • 250 ml olijfolie
 • 1 Spaanse peper in ringen van 1cm gesneden
kruidenolie recept
Knoflook en citroen is een heerlijke combi.
recept chiliolie
Zwarte peper, chilivlokken en Spaanse peper.

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.


Misschien ook iets voor?

Het is dan wel geen olie om zelf te maken, maar deze thee met verse gember, kurkuma en zwarte peper is en toppertje en lekker gezond.

thee met gember en kurkuma

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

2 Comments

  1. Hihi, mijn ervaring leert dat de knoflook olie zeker een paar weken houdbaar is, zolang de knoflooktenen onder olie blijven staan. Je kan er steeds iets bij doen. In z’n algemeenheid zou ik 6-8 weken aanhouden. Grtjs Bianca

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: