Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

Afgelopen week heb ik al drie keer zelf mayonaise gemaakt. En vandaag ga ik nogmaals zelf mayonaise maken, want ik heb de smaak te pakken. “Wat doe je met die mayonaise, zodat je dit drie keer in de week maakt?” Ik hoor het je je afvragen. Sinds vorige maand ben ik mede-eigenaar van Rockstar Kitchen in Amsterdam. Ik sta daarom veel in de keuken en bij onze gezonde versie Patatje stoofvlees kan een lekkere lik homemade mayo niet ontbreken.

KokenKoken

Het is zo easy om te maken en ik had deze nog niet op mijn site staan, dus voor de vierde keer deze week haal ik de staafmixer uit de kast om in één minuut mayonaise te maken met slechts vier ingrediënten.

Welke oliën zijn geschikt?

Zelf gebruik ik altijd het liefst een neutrale olie, zodat de smaak zo puur mogelijk blijft. Mijn voorkeur gaat uit naar rijstolie, maar je kan ook zonnebloem-, mais- of arachideolie gebruiken.

Minder geschikt zijn ongerafineerde oliën, zoals sesamolie, hazelnootolie (of andere notenoliën) of olijfolie. Deze kunnen de mayonaise laten schiften. Daarnaast adviseer ik je om ook geen extra vierge olijfolie te gebruiken wanneer je zelf mayonaise gaat maken, want die heeft een te overheersende smaak. Kokosolie is ook een no go, want die wordt weer hard in de koelkast.

In de schift. En nu?

Geen paniek! Je hebt onderstaande stappen netjes opgevolgd, maar je mayonaise is in de schift gegaan. Wat nu? Roer en een lepel warm water door en je hebt je mayonaise gered van de ondergang.

Wat heb je nodig?

 • 250 ml rijstolie
 • 1 eidooier
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 theelepels citroensap
 • snufje zout

Hoe maak je dit?

 1. Doe alle ingrediënten in bijvoorbeeld een maatbeker. Je wilt een beker hebben waar je staafmixer net in kan staan.
 2. Zet je staafmixer op de bodem, zet deze aan en trek je staafmixer rustig omhoog. Je ziet de mayonaise ontstaan  en binnen een handomdraai heb je homemade mayonaise.]
 3. Bewaar in een afgesloten bakje of oude glazen pot in de koelkast.

Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

 

*Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

Variaties en smaken

 • Kruidenmayo: hak “zachte” groen kruiden, zoals basilicum, bieslook of peterselie heel fijn en spatel deze door de basis. Het beste is om de kruiden met een vijzel fijn te maken, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een vijzel in huis heeft. Dan volstaat een mes ook!
 • Truffelmayo: bij de Albert Heijn verkopen ze potjes Truffel-paddenstoelentapanade. Heerlijke om deze te mixen met de mayo.
 • Srirachamayo: spatel een thee- of eetlepel Sriracha door je mayonaise. Maak ‘m zo spicy als je zelf wilt.

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: