vanille extract maken

Zelf vanille extract maken

Er zijn van die dingen die je waarschijnlijk niet zo 1-2-3 op je to-cooklijstje hebt staan, omdat je deze gewoon altijd kant-en-klaar koop in de winkel. Dat doe je waarschijnlijk altijd al met vanille extract. Ik in ieder geval wel. Wie bedenkt dat dan ook om zelf te maken? 

KokenKoken

Moi! Ik in een paar simpele stappen ga ik je vertellen hoe je dit zelf kan maken. Je hebt er wel wat geduld voor nodig, maar hoe tof is het om bij de volgende verjaardag op te scheppen over je homemade vanille extract. Ik ben pas in oktober jarig, dus die van mij kan nog even lekker trekken. 

Verse vanillestokjes zijn takkeduur, dus hier fiets ik graag een blokje voor om om ze bij de Turkse supermarkt te halen. Daar zijn ze vaak net even goedkoper dan bij de supermarkt.

Én je hebt een glazen flesje of weckpotje nodig die je goed kan afsluiten om de vanille extract in te bewaren/maken.

Bewaren op Pinterest

Je kan dit recept heel makkelijk opslaan op een van je borden op Pinterest, zodat je het op een later moment very easy terug kan vinden. Druk op de Pinterest button links bovenin de hoek van onderstaande foto. 

Op Pinterest vindt je trouwens nog meer heerlijke recepten en inspiratie voor dit soort leuke receptjes die je niet alledaags maakt. Je kan ook mijn pagina volgen, zodat je altijd als eerste mijn nieuwste recepten te zien krijgt.

Wat heb je nodig? 1 flesje vanille extract

  • 5 vanillestokjes = +/- 10 gram
  • 200 ml wodka

Hoe maak je dit?

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en laat het merg in de boon zitten.
  2. Doe de stokjes samen met de wodka in een glazen flesje/potje of weckpotje. 
  3. Laat dit minimaal twee maanden trekken op een donkere en koele plaats (een keukenkastje of de kelderkast een een top plek). 
  4. Omdat het hoofdbestanddeel wodka is, is dit recept vanille extract zeker een jaar houdbaar. Zorg wel dat de vanillestokjes onder “water” blijven staan. 
zelf vanille extract maken
zelf vanille extract maken

Variaties

Normaliter schrijf ik onder het kopje “Variaties” altijd toevoegingen of ingrediënten die je kan vervangen in het recept. Bij vanille extract maken is dat wat lastiger, want je hebt simpelweg maar twee ingrediënten nodig. Verander je deze, dan is het geen vanille extract meer, haha. 

Wil je nu andere soorten extract maken, dan kan je bovenstaande verhouding wodka aanhouden en bijvoorbeeld onderstaande ingrediënten toevoegen:

  • Rauwe amandelen
  • Stukjes verse kokos
  • Koffiebonen

De Keukenboef op social media

* Volg je mij  al op Instagram en Facebook? Dagelijks post ik nieuwe recepten, weetjes en lijstjes.

* De Keukenboef vindt je ook op Pinterest. Kan je al je favourite gerechten en recepten opslaan, zodat je deze makkelijk terug kan vinden.

Misschien ook iets voor jou?

Het is ook super lekker om zelf kruidenolie te maken. Mijn favoriet is die met knoflook ;).

zelf kruidenolie maken

About The Author


De keukenboef

Foodblogger

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: